Paramhansa Jógánanda životopis

indická, 1893 - 1952

Životopis

Velký indický mistr se narodil 15.1. 1893 v Górakpuru. V roce 1920 byl svými duchovními učiteli (byl mimo jiné žákem Babadžího) vyslán do USA jako zástupce směru krija jógy, který v sobě sjednocuje základní myšlenky jógy, budhismu a křesťanství. Učení krija jógy šířil v Americe plných 32 let, zprvu díky osobně vedení lekcím – později, když žáků přibylo, za pomoci podrobných pokynů zasílaných poštou.

V roce 1924 vydal svou nejznámější knihu Životopis jógina, která je mezi čtenáři nejrůznějšího duchovního zaměření stále velmi oblíbená. Paramhansa Jógánanda v knize lící svůj výcvik a duchovní cestu a mimo jiné ukazuje, že mnoho věcí, které jógini konají pod rouškou zázraků, je ve skutečnosti výsledkem tvrdé praxe a odříkání. Kromě Životopisu jógina vydal Paramhansa i své komentáře k Bhagavad-Gítě a Bibli, které jsou zatím dostupné pouze v angličtině.

Zemřel 7.3. 1952. Po banketu, který pořádal indický velvyslanec v Los Angeles, vstoupil dobrovolně do mahasamádhi – stavu, v němž zkušení jógini opouštějí své fyzické tělo. (zdroj životopisu: http://en.wikipedia.org/wiki/Paramahansa_Yogananda)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.