Miroslav Kuranda životopis

česká, 1927 - 2021

Životopis

Miroslav Kuranda (1927 - 18.12.2021) byl, znalec dějin, popularizátor historie, od 60. let archivář městské části Praha 9, zakladatel Vlastivědného klubu Prahy 9, kde soustředil pamětníky nejrůznějších místních událostí, sbíral od nich informace, která katalogizoval, zapisoval a také publikoval.

Narodil se v porodnici na Štvanici, jako malý bydlel s rodiči ve Strašnicích, jako mladík pak bydlel s rodiči i v Jindřišské ulici, nakonec ho ale osud zavedl až do Vysočan, vyučil se zámečníkem, živil se jako mechanik a zámečník.
Jeho koníčkem byla od mládí archeologie a historie. Do Vysočan se přestěhoval z centra Prahy v roce 1960 a pracoval v ČKD. Protože chtěl poznat minulost místa, v němž se rozhodl žít, pátral v archivech a knihovnách, ale žádnou soustavnější historickou práci o Vysočanech a o Praze 9 nenašel. Proto se minulostí Vysočan, Proseku, Libně, Hrdlořez a Hloubětína začal zabývat sám. Nezůstal jen při bádání v pramenech a sporé literatuře, využil příležitostných setkání s lidmi ze svého okolí, a ptal se jich na události, na něž se dokázali upamatovat. Aby podchytil pamětníků co nejvíc, založil v roce 1962 Vlastivědný klub Prahy 9, v němž na pravidelných schůzkách stále se rozšiřujícího kruhu zájemců získával další a další informace o minulosti regionu. Mnohdy velmi kusé informace z historických materiálů doplňoval vzpomínkami přímých účastníků událostí, a tím dosáhl často barvitých líčení událostí první poloviny 20. století v Praze 9. Zároveň současné události zaznamenával písemně i fotograficky. A tak z pestrých střípků vzpomínek a z drobných písemných nebo obrazových dokumentů, které do Vlastivědného klubu pamětníci přinášeli, pečlivě zasazovaných do pevné mozaiky historických faktů, skládal dějiny svého regionu až do konce 80. let minulého století. Měl svoji ručně psanou a pečlivě seřazenou kartotéku.
Kurandovy sebrané informace a několik knih, které vydal, jsou neocenitelným zdrojem informací nejen pro městskou část. jeho články a statě o historických jednotlivostech byly nedílnou součástí měsíčníku Městské části Praha 9 Devítka. Současně neúnavně šířil získané poznatky prostřednictvím besed pro občany nejrůznějšího věku. Byla to mimořádná osobnost, která se svému zájmu věnovala více než 70let, byl aktivní do poslední chvíle a i ve svém pokročilém věku se stále věnoval práci archiváře, vlastivědný zpravodaj v sekci Rokytka redigoval 85 let. (zdroj životopisu: martinfryc.eu)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.