Čeněk Zíbrt životopis

česká, 1864 - 1932

Životopis

Čeněk Zíbrt (vlastním jménem Vincenc Jan Zíbrt) byl český kulturní historik, folklorista, etnograf a bibliograf. Jeden ze zakladatelů české kulturní historie. Spoluzakladatel časopisu „Český lid“.

Narodil se v Kostelci nad Vltavou v roce 1864. Gymnázium navštěvoval v Písku, posléze studoval univerzitu v Praze. V roce 1888 se zde stal doktorem filozofie. Následovala studia na univerzitách v Mnichově, Berlíně, Krakově, Lvově, Varšavě a Petrohradě. V roce 1891 se stal docentem všeobecné kulturní historie a roku 1901 získal titul mimořádného profesora. Kromě toho byl od roku 1899 jedním z vedoucích redaktorů „Časopisu Musea království Českého“, jeho řízení pak převzal v roce 1905 úplně. V letech 1900 – 1912 pracoval na monumentálním díle „Bibliografie české historie I.-V.“ Zemřel v Praze roku 1932.

Zíbrt patřil ke stoupencům kulturní historie, která se vymezovala vůči tehdy převažujícímu dějepisnému badání zaměřenému na politiku, diplomacii a vojenství.

Jeho dílo je neobyčejně rozsáhlé a ačkoliv trpí značnou roztříštěností, je soudobou vědou stále více doceňováno. (zdroj životopisu: KUTNAR, F.; MAREK.J. Přehledné dějiny českého a slovenského )

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.