Barbara Winton životopis

anglická, 1953 - 2022

Životopis

Barbara Wintonová (23.10.1953 - 20.9.2022) byla dcera sira Nicholase Wintona, zachránce československých židovských dětí.
Několikrát navštívila Českou republiku, česky jí také vyšla kniha „Není-li to nemožné“, v níž popsala životní příběh svého otce. Sama se problematice uprchlictví také aktivně věnovala. Pořádala přednášky i na českých středních školách a pravidelně přijížděla na Forum 2000.

Po střední škole studovala homeoterapii na London College of Homeotherapy. Později se věnovala alternativní terapii a zdravé životosprávě a žila s rodinou v hrabství Herefordshire.

Velkou část svého života věnovala svému otci, kterého doprovázela na jeho cestách po světě, především do České republiky. Také se aktivně účastnila akcí spojených s hrdinským činem svého otce a pomáhala udržovat kontakty s „Wintonovými dětmi“. Zemřela v Británii, po dlouhé nemoci, v 68 letech .

Její otec jako mladý bankéř ze své vlastní vůle organizoval v počátcích války v Československu odjezdy židovských dětí do Británie. Obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. Skoro sedm stovek dětí tak zachránil před jistou smrtí v nacistických koncentračních táborech.
Po válce se živil jako makléř a o svém hrdinství veřejně nemluvil. „Jak známo, byl to muž, který se vždycky díval do budoucnosti. Když jsem vyrůstala, byla to pro něj už dávná historie. Doma se o tom mluvilo, ale nijak se to neprosazovalo,“ uvedla o svém otci při své návštěvě Prahy v roce 2015 krátce poté, co její otec zemřel ve věku 106 let.
Do povědomí širší veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými „dětmi“, které zorganizovala BBC v roce 1988, téměř půlstoletí po jeho hrdinských činech. (zdroj životopisu: ct24.ceskatelevize.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.