Anthony Doerr životopis

americká, 1973

Životopis

Anthony Doerr (*27.10.1973) je americký spisovatel a držitel Pulitzerovy ceny za román „Jsou světla, která nevidíme“, česky vydaný roku 2015. Pro veliký čtenářský úspěch u nás v následujících letech vyšly také ostatní jeho knihy.

Narodil se v Novelty ve státě Ohio. Následně vystudoval nedalekou University School a později, roku 1995, odpromoval v oboru historie na Bowdoin College v Brunswicku v Maine.

Jeho prvotinou byla sbírka novel Sběratel mušlí (2002, česky 2016). Mnoho příběhů z knihy se odehrává v Africe a na Novém Zélandu, kde dříve pracoval a žil. Jeho další sbírku povídek představuje Zeď vzpomínek (2010, česky 2016). Dále také napsal román O dívce Grace (2004, česky 2017) a memoáry Čtvero ročních období v Římě (2007, česky 2017).

Doerrův druhý román Jsou světla, která nevidíme (angl. All the Light We Cannot See, 2014) je dějem zasazen do Francie okupované za 2. světové války. Kniha sklidila velmi dobré kritiky i velký ohlas mezi čtenáři. Dostala se do finále prestižního udílení cen National Book Award for Fiction v USA, vyšvihla do žebříčku bestsellerů The New York Times a vyhrála Pulitzerovu cenu za rok 2015.

Autorův druhý česky vydaný román s názvem Zeď vzpomínek byl čtenáři i kritiky též přijat velmi vřele. Titulní novela knihy získala ocenění National Magazine Award v kategorii krásné literatury, druhá povídka byla označena za „mistrovské dílo vynikajícího pozorovatele a ukázku intuitivního smyslu pro poetiku“, čtvrtá povídka dostala Cenu O. Henryho a za pátou povídku autor obdržel cenu The Pushcart za rok 2011.

V současnosti Doerr kromě jiného píše sloupek pro deník The Boston Globe a přispívá do The Morning News, on-line magazínu ve Spojených státech. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění (5)

2015 - YALSA Book Awards (Alex Awards)
2015 - Pulitzerova cena (Beletrie) - kniha Jsou světla, která nevidíme
2015 - Dayton Literary Peace Prize (Fiction runner-up) - kniha Jsou světla, která nevidíme
2015 - YALSA Book Awards (Alex Award) - kniha Jsou světla, která nevidíme
2014 - Goodreads Choice Awards (Best Historical Fiction) - kniha Jsou světla, která nevidíme