Alexej Konstantinovič Tolstoj životopis

Krasnogorskij, Kozma Prutkov · pseudonymy

ruská, 1817 - 1875

Životopis

Alexej Konstantinovič Tolstoj (rusky: Алексей Константинович Толстой) (*5.9.1817, † 10.10.1875) byl ruský básník, dramatik, prozaik a člen-korespondent Carské Sankt-Peterburské Akademie věd. Společně s bratry Alexejem, Vladimírem a Alexandrem Žemčužnikovými používal pseudonym Kozma Petrovič Prutkov (Козьма Петрович Прутков), pod kterým v 50.-60. letech 19. století publikovali v časopisech Sovremennik, Iskra ad.

Byl potomkem starobylého ruského šlechtického rodu Tostých. Vyrůstal s matkou a svým strýcem, kterému vděčí za seznámení se stejně starým budoucím carem Alexandrem II. Jejich přátelství přetrvalo až do dospělosti. Po absolvování Moskevské univerzity v r. 1836 působil v carských diplomatických službách ve Frankfurtu nad Mohanem. Po skončení krymské války, které se zúčastnil jako dobrovolník, se mu začal zhoršovat zdravotní stav. Odešel tedy do ústraní, hodně cestoval a věnoval se literatuře.

Z jeho práce je nejvýznamější jeho básnická tvorba, řazena mezi tzv. čisté umění. Jeho básně měli často lidový sloh, dokázal v nich vystihnout i ten nejnepatrnější cit. Co se týče jeho prozaické tvorby, tak mu byl často vytýkán nedostatek v psychologickém uchopení postavy, jeho styl je spíše popisný. Významné jsou také jeho divadelní hry, ke kterým sám psal i návod ke scénování. Některé hry na své uvedení čekaly, díky cenzuře, až do konce 19. století.

Jeho díla v sobě nesla i reflexi tehdejších poměrů, ke kterým se stavěl kriticky. Byl konzervativcem, vážil si starých šlechtických rodů, které se uměly chovat ke svým poddaným. Vyjádření těchto jeho myšlenek však bylo bráno za svobodomyslné. (zdroj životopisu: Ottův slovník naučný; https://bit.ly/3bkpapm)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.