Upíři na staré Rusi

Upíři na staré Rusi https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35952/upiri-na-stare-rusi-35952.jpg 4 47 10

Kníže Alexej Konstantinovič Tolstoj, nejstarší ze tří slavných spisovatelů téhož příjmení, si psaní povídek příliš neoblíbil; vytvořil jich pouhých pět. Zatímco dvě z nich oslovily především jsoučasníky, zbývající, které otiskujeme v souboru Upiři na staré Rusi, jsou malé literární klenoty, jež patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo v žánru tajuplných a fantastických příběhů napsáno. Povídka Upír - autorova prvotina - má v sobě kromě příjemné hrůzy i kapku nevtíravého humoru; odehrává se v staré Moskvě, ale prostřednictvím děsivých zážitků jednotlivých postav též ve středověkých Uhrách a u jezera Como v severní Itálii. Amena zavede čtenář až do císařského Říma a Vlkodlaci na Balkán 18. století.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Havran
Originální název:

Upyr, Amena a Semja vurdolaka


více info...

Přidat komentář

eraserhead
01.03.2023 3 z 5

„A tu mu snacha, smýkající za sebou obě děti, hodila jedno z nich a on je nabodl na hrot kůlu, naložil s ním jako s prakem a mrštil jím po mně, co měl sil.“
Lehce zavádějící název, protože prostřední povídka se v Rusku ani neodehrává, ani nepojednává o upírech (možná, se zavřenýma očima a odřenýma oběma ušima o psychických upírech). Tato povídka vybočuje i obsahem a formou. Neznamená to však, že by byla špatná, je to až naučné psychologické drama. První povídka česky vyšla již v antologii Rej upírů a je zajímavá tím, že obsahuje vlastně hned tři příběhy, které se v závěru slijí v jeden. Společně se třetí povídkou mají zajímavou atmosféru, ta třetí až tísnivou.

666Jitka
18.02.2021 5 z 5

Tak toto byla opravdu chuťovka !!! Výborná knížka o třech novelách mistra Tolstého, který dokáže člověka téměř okamžitě vtáhnout do děje a neotřelým způsobem vyprávět příběhy, které se zdánlivě zdají jako ze života obyčejných smrtelníků, jimž jsou však v patách bytosti temnoty. Takto se psávaly hororové příběhy a musím říci, že mně styl starých mistrů sedí mnohem více než většiny dnešních autorů.


richard7959
29.12.2020 4 z 5

Netřeba komentář. Skvělé.

Aya81
14.12.2018 4 z 5

Chuťovka tří lehce mrazivých povídek o upírech. Nečekejte žádnou romantiku a la Stmívání nebo naopak drsný horor s potoky krve. I nenapsané ale dokáže působit strašidelně. Rozhodně stojí za přečtení.

whiolet
26.01.2018 4 z 5

Připomnělo mi to Drákulu od Brama Stokera, kdy upíři byli noční bestie, které žíznily po vaší krvi a srdce se jim probodávala kůlem.
Tři krátké a zajímavé povídky, které se perfektně hodí na cesty díky malému vydání.

JLČ
12.11.2016 5 z 5

Výborné novely, ale zklamal mne novodobý překlad "Upíra", kterého jsem znal jako "Dáblův dům" z vynikající knihy T. Korbaře. Tam je čeština mnohem lepší a přiměřenější 19. století.

Temný snílek
04.12.2015 5 z 5

Příběhy o upírech se mohou dnes už zdát dost okoukané, ale tady rozhodně nejde o žádné romance pro náctileté. Kouzlo těchto povídek tkví v detailech, postavách i pozadí děje. Možná se vám mohou v něčem zdát povědomé, ale vezměte v potaz, kdy byly napsány, takže se mohlo stát, že se jimi některý další autor trochu inspiroval.
Povídky v sobě mají cit i hloubku a zapíší se vám svými detaily do paměti. Obzvlášť závěr třetí povídky je něco nezapomenutelného, ale i jiné momenty jsou dosti děsivé.

Smiragl
17.04.2015 3 z 5

Nemám ráda upírské příběhy - alespoň ne ty moderní. Ale tyto povídky se mi líbily - zvlášť ta první. Bylo to příjemné počtení.

bondula
19.09.2014 5 z 5

Neošúchané, neopozerané, neznáme, originálne a áno, skutočne strašidelné. Príbehy o upíroch a vlkodlakoch, devalvované horou moderných amerických exkrementov v máte tu, v pôvodnej, čistej a umelecky hodnotnej podobe. Povedal by som viktoriánsky horor, ale toto dielo je typická ruské.
Všetky tri príbehy sú vlastne krátke. Dej nemajú nijak zložitý (s výnimkou prvej poviedky, tá je komplikovanejšia, ale i rozsiahlejšia, ako ďalšie dve). Autorovo tajomstvo spočíva v evokatívnych popisoch prostredia, v rozprávačskom talente, tvorí skutočne tajomnú atmosféru a do toho mieša tradičné hrôzy. Škoda knižku prečítať naraz, lepšie je rozdeliť si ju na tri napínavé večery. Jednoznačne stojí za to.

lovemika
04.02.2013 5 z 5

Kniha se velmi dobře četla. Kdyby každá kniha s upírskou tématikou, která se dnes v knihkupectvích prodává, byla taková, možná bych se o ně začala víc zajímat. Toto je pravý upírský horor.

Štítky knihy

upíři vlkodlaci stará Rus

Část díla

Autorovy další knížky

1976  75%Pieseň lásky
2004  83%Upíři na staré Rusi
1928  80%Kníže Serebrjanyj
1912  60%Upír
1932  0%Tóny úzkosti a spočinutí

Kniha Upíři na staré Rusi je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce19x
Chystám se číst28x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x