Aleš Procházka životopis

česká, 1950

Životopis

Po maturitě v roce 1969 přišel jako elév a externí spolupracovník do sportovní redakce Československého rozhlasu a poté, co vystudoval Fakultu žurnalistiky UK, se v roce 1975 stal sportovním redaktorem. Obdivoval legendu rozhlasové sportovní reportáže, Josefa Laufera. Řemeslu se učil po boku další významné postavy historie sportovní žurnalistiky, Stanislava Sigmunda. A pak se stal sám jednou z ikon komentování sportu v Československém, později Českém rozhlase, v němž prožil celý svůj profesní život.

Největší stopu Aleš Procházka zanechal jako brilantní hokejový reportér. Během své kariéry odkomentoval několik tisíc hokejových zápasů nejvyšší domácí soutěže a stovky utkání reprezentačních. Zprostředkoval rozhlasovým posluchačům téměř dvě desítky světových šampionátů, pět olympijských her, mimo jiné i památné finále hokejového turnaje století v Naganu, po němž se mu dostalo málo vídaného ocenění. Trenér Ivan Hlinka mu tehdy osobně poděkoval za vše, co pro český hokej udělal. Zdobila ho obrovská aktivní slovní zásoba, vtipné glosy, pohotovost a v první řadě i profesionalita. Po dlouhých 45 let jsme mohli obdivovat jeho nápaditý kultivovaný komentář, přesný popis děje i trefné a rychlé reakce. A k tomu příjemný klidný hlas a smysl pro humor.

V roce 2014 obdržel od Českého olympijského výboru cenu Oty Pavla za celoživotní propagaci sportu a olympijských ideálů v publicistice. Český olympijský výbor také ocenil nejen jeho reportérské mistrovství, ale i podporu sportu pro všechny, jehož byl velkým propagátorem. Zasloužil se například o vznik Plavecké štafety měst, což je jedna z největších sportovních akcí v České republice pro veřejnost. (zdroj životopisu: www.sportovnilisty.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Aleš Procházka - knihy

2023  20%Někdy není pozdě
2023  0%Napůl ženská, napůl hrdina
2021  60%Předposlední přání

Žánry autora

Humor Romány Literatura česká Sport

Štítky z knih

humoristické romány

Procházka je 0x v oblíbených.