Rok v Provenci zajímavosti

Rok v Provenci https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156318/rok-v-provenci-156318.jpg 4 401 102

Provence série

1. díl >

Rok v Provenci, kniha britského publicisty a spisovatele Petera Mayleho, nás provází měsíc po měsíci rokem novopečeného majitele domu v Provenci. S anglickým humorem v jeho nejlaskavější podobě nás autor seznamuje s radostmi i úskalími života cizince, který se rozhodl uskutečnit svůj sen žít v místě, které dosud znal pouze jako turista. Pro přistěhovalce je všechno nové, barevnější, voňavější, a to se netýká pouze výborného vína a kuchyně. Občasné potíže s úřady či rekonstrukcí domu jsou mnohonásobně vyváženy krásnou přírodou, kulinářskými zážitky, poznáváním neobvyklých zvyků, sportů a nových přátel. Kniha se stala mezinárodním bestsellerem, posloužila jako předloha pro TV seriál a získala prestižní cenu British Book Awards pro rok 1989 za nejlepší cestopisnou knihu a řadu dalších ocenění.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Year in Provence , 1990


více info...

Zajímavosti (3)

...omlouvám se, samozřejmě Alfréd Molina.... (ddkk)


Televizní mini sérii inspirovanou knihou natočila pod stejným názvem "A year in Provence" BBC.
V roli Petera Mayla vystupuje John Thaw. Představuje ho jako muže s uhlazenými způsoby, který hledá poklidný a příjemný život. Ale Provence mu přináší tolik neočekávaných a vzrušujících zážitků každodenních problémů, že se o poklidu a pohodě nedá vůbec mluvit. Mayle tak postupně všechny zvláštnosti a extravagance zdejšího prostředí akceptuje jako součást úžasného života v Provence.
Skvělá Lindsay Duncan v roli Petrovy manželky, která se v sérii jmenuje Annie (ve skutečnosti se jeho 3. žena jmenovala Jennie), je elegantní a inteligentní žena, která jen občas chce být chytřejší než její manžel…
V seriálu se objevují další skvělí herci v rolích návštěvníků domu Maylových: vynikající Albert Molina v úžasné roli Tanyho Haverse, nevítaného a dotěrného anglického hosta okupujícího celý dům a odmítajícího ho opustit, francouzská herečka Annie Sinigalia hrající neurotickou bohatou ženu z Paříže, kterou Peter Mayle neodolatelěně přitahuje, ale není schopna se přizpůsobit životu na vesnici, výbroný Frank Middlemass vystupující jako místní anglický expat, který Petra učí pravidla boules, oblíbené provensálské hry.
Série měla velký úspěch, i když knihou Petra Mayla byla pouze inspirována a převzala pouze část jejího děje.
Každá z dvanácti půlhodinových epizod pokrývá jiný měsíc jednoho provensálského roku. Mnoho z epizod ukazuje, že zažívají "kulturní šok" z reálií jihovýchodní Francie. V únoru se musí přizpůsobit "mistralu", v září sbírají hrozny ve vinici a pak se dozvědí, že místo místních hroznů budou zpracovány levnější dovezené hrozny jiných zemí v místním vinařství. A v prosinci se na Štědrý den žasnou nad nepochopitelnou komplikovaností místní politiky… . (ddkk)


Podle knihy byl natočen úspěšný TV seriál. (ddkk)


Ocenění knihy (1)

1990 - British Book Awards (The Travel Writer of the Year)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.