Probudím se na Šibuji zajímavosti

Probudím se na Šibuji https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385705/bmid_probudim-se-na-sibuji-Ios-385705.png 4 1255 312

Když se sedmnáctiletá Jana dostane do vysněného Tokia, nejraději by zde zůstala navždy. Záhy se přesvědčí o tom, jak nedozírné následky může takové přání mít. Ocitne se totiž uzavřená v magickém kruhu rušné čtvrti Šibuja. Zatímco mladší podoba Jany bloudí městem, zažívá podivuhodné situace a hledá cestu domů, čtyřiadvacetiletá Jana v Praze studuje japanologii, usiluje o stipendium do Tokia a společně se starším spolužákem si láme hlavu nad překladem japonské povídky. Osud jejího autora, donedávna zapomenutého spisovatele Kawašity, bude mít na vývoj událostí větší vliv, než by kdy obě Jany čekaly… Čtivě a svěžím hovorovým jazykem napsaný román mladé debutující japanoložky je o hledání cesty k odlišné kultuře, o nejednoznačnosti reálného světa a o ošemetnosti splněného snu.... celý text

Zajímavosti (6)

Vyšlo v nezkrácené podobě i v audio verzi, načetla Anna Kameníková. (lioncel)


Úryvek z knihy byl v roce 2019 vybrán do mezinárodní překladatelské soutěže - Cena Susanny Roth.

https://www.czechlit.cz/cz/cena-susanny-roth/archiv/cena-susanny-roth-2019/ (Eva P.)


V Japonsku vyšel japonský překlad knihy Probudím se na Šibuji - シブヤで目覚めて (Šibuja de mezamete) od japonských překladatelů Keniči Abe a Teruhiko Sudo, v nakladatelství Kawade Šobó Šinša - sídlícího právě na Šibuji.
Informace od Petra Holého (Yunnan)


Rozhovor s autorkou na rádiu Wave.
https://wave.rozhlas.cz/murakami-v-cesku-probudim-se-na-sibuji-je-rafinovany-debut-o-fascinaci-japonskem-7600405 (Chesterton)


Kniha byla adaptována jako rozhlasová četba na pokračování: https://vltava.rozhlas.cz/anna-cima-probudim-se-na-sibuji-pribeh-o-ceste-do-milovaneho-japonska-i-8336946 (Teckovana)


Spisovatel Kijomaru Kawašita je výplodem autorčiny představivosti. Ačkoli se z doslovu může zdát, že jde o reálnou postavu, autor tohoto jména nikdy neexistoval. (LooneyCZ)