Peloponnéská válka zajímavosti

Peloponnéská válka
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447515/bmid_peloponneska-valka-rIf-447515.jpg 4 13 13

Jako peloponnéská válka se označují dva konflikty, které proběhly v letech 457 až 445 a 431 až 404 př. Kr. Došlo k nim ještě v průběhu války Řeků s Peršany a příčinou, alespoň tak to antičtí autoři tvrdili, byla rozpínavost Athén, nejmocnějšího řeckého městského státu. Obě strany, Athénský spolek a Spartou vedený Peloponnéský spolek, strhly do bratrovražedného zápolení nejen celé Řecko, ale i Sicílii. Se střídavými úspěchy měřily síly v desítkách bitev na souši i na moři, až byli Athéňané pokořeni jak Lakedaimónci, tak sebou samými. Průběh konfliktu i jeho vyústění, které skončilo ovládnutím Řecka Filippem II. a Alexandrem Makedonským, je vzdálený, v nejednom směru se ale podobá velmocenskému soupeření po 2. světové válce…... celý text

Zajímavosti (2)

"Arci také Alkibiadés zavinil hněvem velká neštěstí svým spoluobčanům. Ale jakmile seznal, že litují toho, co mu učinili, zachoval se slušně; a když ho zase odvrhli, neradoval se z chyb jejich vojevůdců, ... přišel k tehdejším vůdcům athénského loďstva, ač nebyli jeho přáteli, řekl jim, čeho je třeba, a poučil je."
Plútarchos, Životopisy slavných Řeků a Římanů (braunerova)


"Tento skvělý mladý athénský voják a politik, kterého mnozí historikové líčí jako oportunistického ničemu, jiní jako obětovaného hrdinu, hrál vedoucí úlohu v posledních 11 letech války. Obrátil pozornost svých rodáků k Sicílii, kterou mnoho Řeků pokládalo za zem možností a bránu k řecké expanzi."
The Harper Encyklopedie – Vojenské dějiny (braunerova)