Kniha o Jizerských horách zajímavosti

Kniha o Jizerských horách
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223034/mid_kniha-o-jizerskych-horach-223034.jpg 5 65 65

Kniha o Jizerských horách stále zůstává vzorem pro literární zpracování vlastivědných titulů a inspirací ve vztahu člověka ke krajině a její historii. Od doby prvního vydání Knihy o Jizerských horách uplynulo více než třicet let. V nakladatelství Vestri vyšlo v roce 2007 již čtvrté vydání tohoto legendárního díla. Kniha o Jizerských horách doplnila předchozí tituly nakladatelství Vestri a vznikla tak ucelená edice všech šesti samostatných knižních titulů Miloslava Nevrlého (proto také nový formát a úprava). Původní ilustrace Milana Janáčka však texty znovu doprovázejí a podoba laminovaného potahu a přebal připomínají původní vydání. Nová autorova předmluva je úvahou o možnostech, zda a jak je možné knihu doplnit. Podle nejnovějších poznatků je přepracovaná kapitola o dolování, v poznámkách pod jednotlivými texty jsou uvedeny nejdůležitější aktualizace a zajímavosti. Živá záhlaví usnadňují orientaci v rozsáhlém textu, publikace opět obsahuje rejstřík a samostatnou přílohovou mapu. Knihu upravil knižní grafik Miloslav Fulín... celý text

Zajímavosti (2)

Kniha obsahuje jako vloženou přílohu mapu Jizerských hor s vyznačenými pomníčky, skalními útvary apod.
Mnoho turistů poté vyráželo do hor cíleně za objevováním těchto míst. Účelem bylo navštívit nejlépe všechna míst ze seznamu. (Shashlick)


Na str.150 (jak si poznamenala moje babička) se píše o otevírání dolu Světlana. Nejde o náhodný název. Můj strýček, geolog, má totiž dceru Světlanu (mou sestřenici). :-) (zdes)