Kniha o Jizerských horách přehled

Kniha o Jizerských horách https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223034/mid_kniha-o-jizerskych-horach-223034.jpg 5 65 65

Kniha o Jizerských horách stále zůstává vzorem pro literární zpracování vlastivědných titulů a inspirací ve vztahu člověka ke krajině a její historii. Od doby prvního vydání Knihy o Jizerských horách uplynulo více než třicet let. V nakladatelství Vestri vyšlo v roce 2007 již čtvrté vydání tohoto legendárního díla. Kniha o Jizerských horách doplnila předchozí tituly nakladatelství Vestri a vznikla tak ucelená edice všech šesti samostatných knižních titulů Miloslava Nevrlého (proto také nový formát a úprava). Původní ilustrace Milana Janáčka však texty znovu doprovázejí a podoba laminovaného potahu a přebal připomínají původní vydání. Nová autorova předmluva je úvahou o možnostech, zda a jak je možné knihu doplnit. Podle nejnovějších poznatků je přepracovaná kapitola o dolování, v poznámkách pod jednotlivými texty jsou uvedeny nejdůležitější aktualizace a zajímavosti. Živá záhlaví usnadňují orientaci v rozsáhlém textu, publikace opět obsahuje rejstřík a samostatnou přílohovou mapu. Knihu upravil knižní grafik Miloslav Fulín... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha o Jizerských horách. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Berg1
08.05.2024 5 z 5

Kniha psaná s obrovskou láskou k horám, přírodě a lidem, kteří v nich žili. Pan Nevrlý zažil Jizerské hory ve všech možných situacích a pravděpodobně neexistuje člověk, který disponuje touto zkušeností a který ji zároveň dokáže takovým způsobem předat. Klobouk dolů i za ten čas, který musel strávit hledáním v archivech a pátráním - informací, pověstí a legend tam je obrovské množství. Rozdělení po jednotlivých měsících nahrává tomu to číst po celý rok po částech a zažít pokaždé přírodu alespoň částečně tak, jak ji popisuje v knize p. Nevrlý.

Mijagi
24.10.2023 5 z 5

Divočina Jizerských hor tak, jak ji poznal kdysi Miloslav Nevrlý, možná již zmizela, ale ty pocity osamocení se tam dají stále zažít. Stačí vyrazit v podvečer nebo v počasí, kdy většina turistů raději zůstane doma. Taková byla i má letošní podzimní cesta. Po dešti a studeném větru jsem byl možná poslední, kdo se ten den škrábal z polského letoviska Czerniawa Zdrój nahoru na Smrk. Po cestě dolů se valila voda, místy jsem se propadal do bahna až nad kotníky, byla mi zima, ale ta atmosféra za to stála. A pak jsem stanul na vrcholu, už s čelovkou. Nebe se zatím vyjasnilo a chladné světlo hvězd ozářilo siluetu tmavých lesů pode mnou. Lesů plných zvěře, rostlin, veselé i pohnuté historie. Tam někde pode mnou byla všechna ta místa z Knihy o Jizerských horách, kterou jsem měl zrovna rozečtenou. Všechny ty pomníčky z přestřelek mezi pytláky a hajnými, z loupeží nebo z prohraného boje s přírodou, všechny ty tajuplné bučiny, chráněné oblasti, skály, osady s čarostřelci. Občas mi je líto, že se ke mně knihy Miloslava Nevrlého dostaly pozdě, v době, kdy už nemají tu sílu mě ovlivnit (u mě to byli jiní autoři), ale pořád je to nezapomenutelný čtenářský zážitek.


Mánička178
13.03.2023 5 z 5

Někdy člověku do rukou doputuje skutečný poklad, a Kniha o jizerských horách se pro mě jedním takovým stala. Miluju nezvykle podlouhé vydání z roku 1981, obrázky, mapu, členění kapitol, miluju ale hlavně tu hloubku, se kterou pan Nevrlý knížku napsal, všechny ty úhly pohledu a rozbory odspoda odshora :D Pro mě je pan Nevrlý jednoduše legendou a vzorem a Jizerské hory i díky němu jedním z mých nejmilejších koutů naší zemičky :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha o Jizerských horách v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených15x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst75x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech3x