Anna Elliotová zajímavosti

Anna Elliotová https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481111/bmid_anna-elliotova-SOL-481111.jpeg 4 1084 1084

Anna Elliotová, prostřední dcera pošetilého sira Waltera, kterého zajímá pouze vlastní šlechtický titul, už má léta rozpuku dávno za sebou. Jako devatenáctiletá poslechla radu přítelkyně a zrušila zasnoubení s bezvýznamným námořním důstojníkem Frederickem Wentworthem. Když se ale po osmi letech znovu setkají, je všechno jinak. Sira Waltera jeho vlastní neschopnost a marnotratnost přinutila pronajmout rodinné sídlo a přestěhovat se do Bathu a kapitán Wentworth se jako bohatý muž se zvučným jménem vrací právě do jeho domu. Probudí se staré city, když se oba mladí lidé opět shledají?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Persuasion , 1817


více info...

Zajímavosti (3)

Na Českém rozhlase uvedeno jako četba na pokračování: https://dvojka.rozhlas.cz/jane-austenova-anna-elliotova-7850959 (Teckovana)


Ženou na obálce knihy (vydání: 2010, Leda) je Elise Kreuzberger. Autorem portrétu je Friedrich von Amerling (1803-1887). (milamarus)


Na motivy knihy byly natočeny tři filmy: první z roku 1995 se jmenuje Persuasion, režie Nick Dear, v hlavních rolích Ciarán Hinds a Amanda Root; druhý z roku 2007 pod názvem Vyznání Anny Elliotové , režie Adrian Shergold, v hlavních rolích Sally Hawkins a Rupert Penry-Jones; nejnovější zpracování je z dílny Netflix pod názvem Pýcha a přemlouvání, režie Carrie Cracknell, v hlavních rolích Dakota Johnson a Cosmo Jarvis. (D.-e.-e.-)