DejSemTuKnihu profil

☰ menu
DejSemTuKnihu

Veronika Vajdová

2007 · žena · Moravskoslezský kraj · statistiky

Aktivní: 29.04.2024 08:15 (poprvé 12.02.2021)
Body:212
Palce za komentáře: 301 · 471 ostatním
Hodnocení v bazaru: 0/0

Nové knihy v seznamech

Romeo a Julie
Romeo a Julie
William Shakespeare
Hamlet
Hamlet
William Shakespeare
Duna
Duna
Frank Herbert
Můj život v Severní Koreji
Můj život v Severní Koreji
Serin Čche

Kdo jsem

DejSemTuKnihu

SEVERKA
.
Autor: Nina Špitálníková
Nakladatelství: NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Počet stran: 240
Žánr: Román
.
Opět a zas naprosto dokonalá kniha Niny Špitálníkové.
Omlouvám se, ale nejspíš nebudu schopna toto dílo nějak slušně ohodnotit. Nemám slov.
Knížka je čtivě napsaná, utíkala neskutečně rychle a
číst životní příběh Ri Jo-čong bylo zajímavé, neuvěřitelné i smutné zároveň. Celkový nápad a zpracování knihy bylo natolik skvělé, že se tento titul určitě zařadí mezi mé nejoblíbenější. Zajisté stojí za přečtení, kdykoli budete mít volnou chvíli.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/severka-520778

DejSemTuKnihu

NETVOŘI A KRÁSKY: NEBEZPEČNÉ PŘÍBĚHY
.
Autor: Soman Chainani
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 352
Žánr: Pohádky
Org. název: Beasts and Beauty: Dangerous Tales
.
Kniha má v celku dobrou myšlenku a nápad. Přenést některé z problémů do příběhů pohádek mnohým z nás dobře známých je fajn idea, ale musím říct, že moje očekávání bohužel nenaplnila tak, jak jsem doufala.
Začátek snad všech příběhů byl strašně utahaný, až po překročení půlky příběhu mi konečně přišlo, že se něco začíná dít a konec byl už obvykle zajímavý. Ke konci knihy už jsem se ke čtení musela celkem nutit, ale jsem ráda, že jsem ji nakonec dočetla, jelikož poslední dva příběhy byly podle mě jedny z nejlepších, ne-li dokonce nejlepší. Na závěr musím vyzdvihnou ilustrace knihy, ty se totiž dost povedly.
Někomu může kniha přijít určitě skvělá, avšak pro mě to bude jedna z těch, do které už se znovu s největší pravděpodobností nepodívám.
.
3/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/netvori-a-krasky-497746

DejSemTuKnihu

ALL THE BRIGHT PLACES
.
Autor: Jennifer Niven
Nakladatelství: Ember
Počet stran: 388
Žánr: Romány
.
Dva tři roky zpátky jsem viděla filmovou adaptaci All the Bright Places na Netflixu a řekla jsem si, že si ji přečtu, jelikož se mi film tehdy líbil. Jak už je zvykem, tak film nebyl úplně podle knihy (největší rozdíl byl asi ve vzhledu Finche).

DejSemTuKnihu

Theodore Finch a Ultraviolet Remarkey-able byli naprosto skvělí, mladí lidi, kteří si procházeli něčím tak těžkým, že si to ani nechci představovat.
Šlo vidět mnoho problémů, se kterými se denně potýká snad několik miliónů lidí po celém světě a nejhorší na tom je, že to často ani nemusíme tušit.
"We can't always see what others don't want us to see. Especially when they go to great lengths to hide it."
Kniha byla neskutečně moc čtivá, pořád se v ní něco dělo. Angličtina byla lehčí, takže se všemu dalo, bez větších problémů, rozumět.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/vsechny-male-zazraky-225827

DejSemTuKnihu

THE MIDNIGHT LIBRARY
.
Autor: Matt Haig
Nakladatelství: Canon Gate
Počet stran: 288
Žánr: Romány
.
Zajímavý nápad na knihu. Našly se i části knihy, u kterých jsem přemýšlela, jestli se mi to chce číst až do konce, ale nakonec vždycky přišlo něco, co mě přimělo číst dál. Konec byl zajímavý. příliš jsem ho nečekala, takže dost překvapil.
Knihu jsem četla v originále a musím říct, že angličtina byla trochu těžší, respektive se v ní objevovalo hodně slov, které jsem viděla úplně poprvé, ale to ničemu nevadilo. Pokud si ji chcete taky zkusit přečíst v originále, tak to alespoň za zkoušku stojí.
PS: Obálka českého vydání je hezčí. :)
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/pulnocni-knihovna-484552

DejSemTuKnihu

EVERYTHING EVERYTHING
.
Autor: Nicola Yoon
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 316
Žánr: Dívčí román
.
Hodně čtivá standalone knížka, kterou jsem měla přečtenou hned. Postavy jsem si docela oblíbila, ale ono nebylo ani moc času jim úplně propadnout, spíš jsem je brala jako normální postavy, které mě nijak zvlášť ničím neohromily. Fajn změnou byly ilustrace, které doprovázely celou knihu. Konec byl pro mě velkým překvapením. Ne že by to byl otevřený konec, ale jsou tam i jisté věci, které si člověk po přečtení může domyslet.
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/vsechno-uplne-vsechno-261309

DejSemTuKnihu

KORUNA
.
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 280
Žánr: Dívčí román, Sci-fi
Org. název: The Crown
Série: Selekce
.
(+ SPOILER) Musím říct, že jsem po nadšení z Dcery dost zklamaná. Moc jsem se těšila, až se vztah mezi Eikkem a Eadlyn rozvine, ale ono to bylo, stejně jako samotný konec knihy, strašně uspěchané až odbyté, zkrátka to bylo, jako by si Eadlyn ze dne na den řekla, že bez něj nedokáže žít. Rovněž mi přijde, že autorce už došly nápady, jak vyloučit Eana a Halea, a tak je napsala jako gaye. I když proti tomu nic nemám, tak mě tenhle konec trošku zklamal. Co se týče Marida tak podle mě nebylo vůbec nutné z něj dělat záporáka a ještě k tomu takhle. Jak jsem psala už u Dcery, tak má poslední výtka připadá opět k obálce knihy. Stejně jako někteří z vás také zastávám názor, že se toho za celou knihu příliš nestalo.
.
3,7/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/koruna-326568

DejSemTuKnihu

DCERA
.
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 320
Žánr: Dívčí román, Sci-fi
Org. název: The Heir
Série: Selekce
.
Po přečtení několika hodnocení od ostatních čtenářů jsem se trochu obávala, ale nebylo vůbec čeho. Kniha předčila mé očekávání a strašně moc se mi líbila!
Eadlyn mi dost sedla, i když občas nebyla úplně andílek. Celá rodinka je naprosto boží, vztahy mezi sourozenci krásně fungují a právě tyto části byly jedny z těch nejvtipnějších.

DejSemTuKnihu

Hodně se v knize opakovalo kolik povinností Eadlyn, jako nastávající královna, má a mi to vlastně ani nevadilo. Jde vidět, že se hlavní postava neustále vyvíjí a mění názory a postoje. Všichni mládenci, kteří se o ruku princezny ucházejí, mi přirostli k srdci (teda až na některé výjimky) a libí se mi, jak každý z nich má něco, co ostatní buď nemají, anebo ne v takové míře.
Snad jediná má výtka pak připadá k přebalu knihy, jelikož Eadlyn si představuju jako mnohem milejší mladou dívku a slečna a obálce (tím myslím zejména přebal druhého dílu) mi jako Eadlyn příliš nepřipadá.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/selekce-selekcia-dcera-301653

DejSemTuKnihu

MEZI DVĚMA KIMY: NA STUDIJÍCH V KLDR
.
Autor: Nina Špitálníková
Nakladatelství: NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Počet stran: 216
Žánr: Biografie a memoáry, Cestopisy a místopisy, Politologie, mezinárodní vztahy
.
Čtenářsky ne tak zajímavá kniha jako Svědectví o životě v KLDR, ale i tak se četla dobře a dozvěděla jsem se z ní plno nových informací. Ideální pro ty, kteří se o Severní Koreu zajímají.
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/mezi-dvema-kimy-na-studiich-v-kldr-352197

DejSemTuKnihu

FARMA ZVÍŘAT
.
Autor: George Orwell
Nakladatelství: Aurora
Počet stran: 110
Žánr: Román, Literatura světová
Org. název: Animal Farm
.
Moc zajímavá kniha, která je, i když byla vydána roku 1945, stále velmi aktuální, což je neuvěřitelné a zároveň smutné. Bohužel si myslím, že myšlenka této knihy bude přesná i za několik let. Určitě doporučuji přečíst. Čtení vám nezabere tolik času, jelikož kniha není dlouhá, a přitom vám to dá opravdu hodně.
.
4,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/farma-zvirat-29638

DejSemTuKnihu

ŘÍKEJ TOMU, JAK CHCEŠ
.
Autor: Brigid Kemmerer
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 382
Žánr: Dívčí román
Org. název: Call It What You Want
.
V rámci možností odpočinková, velmi čtivá knížka s moc fajn postavami. :) Děj byl sice místy dost předvídatelný, ale to se prostě u takového žánru knih stává VELMI často.
I přestože kniha byla moc čtivá a stránky rychle ubývali, tak, stejně jako v Na co slova nestačí, bylo i tady pár věcí, které mi vadily. Tím však nechci říct, že kniha není dobrá! Jen zatím ani jedna autorčina kniha nedosáhla na úroveň Dopisů ztraceným... Ta je prostě stále její TOP kniha. :)
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/rikej-tomu-jak-chces-481869

DejSemTuKnihu

DENÍKY ZE SEVERNÍ KOREJE
.
Autor: Nina Špitálníková
Nakladatelství: -
Počet stran: 76
Žánr: Literatura faktu, Historie, Politologie, mezinárodní vztahy
.
Předmluva:
Právě jste otevřeli moje přepsané deníky ze Severní Koreje. Chtěla bych vás předem malinko upozornit. Nečekejte erudovaný text, literární klenot ani podrobný popis Pchjŏngjangu. Jsou to myšlenky 23leté holky, která jela poznávat Mekku totalitního systému. A ruku na srdce, v tu dobu velmi naivní.
Nina
.
Vůbec nevím, jak tuhle knížku ohodnotit. Zkrátka naprosto boží a zajímavé. :)
.
5/5*
.
https://www.cbdb.cz/kniha-462710-deniky-ze-severni-koreje

DejSemTuKnihu

DENÍK ANNE FRANK
.
Autor: Anne Frank
Nakladatelství: Triáda
Počet stran: 304
Žánr: Literatura světová, Biografie a memoáry
Org. název: Het Achterhuis / Anne Frank Tagebuch
.
Konečně jsem si přečetla knihu, jež určitě patří na seznam povinné četby každého člověka.
Neskutečně upřímné vyprávění náctileté dívky, která se v mladém věku musela vyrovnávat s mnoha těžkostmi, spojenými také s podmínkami tehdejší doby.
Upřímně, kdybych nevěděla, kolik se toho muselo stát, aby tento deník vůbec spatřil světlo, tak bych mu tak vysoké hodnocení nejspíš nedala, v tomto případě však nemůžu jinak.
Nejvíce mě zasáhl až doslov, kde se dozvídáme, jak to všemi obyvateli Zadního domů dopadlo. Tam málem ukápla i slzička. :\
.
4,7/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/denik-anne-frankove-491798

DejSemTuKnihu
DejSemTuKnihu

NENÍ CO ZÁVIDĚT: OBYČEJNÉ ŽIVOTY V SEVERNÍ KOREJI
.
Autor: Barbara Demick
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 360
Žánr: Literatura faktu
Org. název: Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea
.
Velmi propracovaná kniha zabývající se Korejskou lidově demokratickou republikou. Už od prvních stran jde vidět, kolik úsilí a práce do toho autorka vložila. Dozvěděla jsem se mnoho nových věcí a kdykoli jsem přemýšlela nad nějakou otázkou ohledně KLDR, tak mi ji kniha dříve či později zodpověděla. :)

DejSemTuKnihu

Musím vyzdvihnout hlavně fotky, jež doprovázely vyprávění a díky kterým jsem si dokázala mnohem lépe představit dané prostředí a situaci, ve které se bývalí severokorejští občané nacházeli. Až do poslední stany jsem byla zvědavá, jak jejich příběhy dopadnou.
I přesto, že jsem knihu četla dlouho, tak jsem se k ní vždycky ráda vracela a pokračovala ve čtení.
.
4,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/neni-co-zavidet-obycejne-zivoty-v-severni-koreji-477744?lang=cz

DejSemTuKnihu

MUSÍM TĚ ZRADIT
.
Autor: Ruta Sepetys
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 360
Žánr: Historický román
Org. název: I Must Betray You
.
(+ SPOILER) Další skvělá kniha od mé oblíbené autorky. :) Ruta opět dokázala neskutečně do detailů popsat pocity, situaci, ve které se dej odehrával, a celkovou atmosféru Rumunska v letech, kdy v něm vládl komunismus.
Jako vždy mě děj dokázal vtáhnout a společně s postavami jsem byla schopna ''prožívat'' nejistoty té doby.
Postavy jsem si oblíbila, ale kdybych si měla vybrat oblíbenou postavu ze všech autorčiných knih, žádná postava z této knihy

DejSemTuKnihu

by to asi nebyla.
Jako velké plus považuji ''propojení'' této knihy a s Mlčícími fontánami v podobě rodiny Van Dornových. :D
Jelikož jsem před touto knihou četla knihu o KLDR, tak mě situace v tehdejším komunistickém Rumunsku tolik nepřekvapovala, protože v Severní Koreji se věci velmi blízké tomu, co bylo zmíněné v knize, stále dějí, ale jsem si jistá, že kdybych četla tuto knihu dřív, tak bych tím byla dost šokovaná a zděšená.
I přesto, že mezi autorčinými knížkami mám jiné favority, tak určitě nemůžu říct, že by mě kniha zklamala a rozhodně stojí za přečtení. :).
.
4,7/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/musim-te-zradit-497862

DejSemTuKnihu

MY MECHANICAL ROMANCE
.
Autor: Alexene Farol Follmuth
Nakladatelství: Pan Macmillan
Počet stran: 266
Žánr: Dívčí román
.
Přečetla jsem první anglickou knihu. :D
Už několikrát jsem přemýšlela nad tím, že bych si chtěla přečíst nějakou knížku v originále, ale vždycky jsem neměla nic, co by mě dokázalo nakopnout a se čtením začít a taky jsem se dost bála, že nebudu mnohým slovům rozumět a z knížky si pak nic neodnesu.
Bála jsem se však zbytečně, jelikož se tak nestalo, a navíc kdykoli jsem narazila na slovo, kterému jsem nerozuměla, tak jsem si ho zapsala a přeložila nebo jsem jeho

DejSemTuKnihu

význam prostě odvodila ze situace. Ale teď už se vrhnu na hodnocení knihy. :)
Hned na začátek musím říct, že ji všem doporučuji. Autorka zvolila strašně zajímavé prostředí a ty nejvíc sympatické postavy.
Tea i Bel jsem si moc oblíbila, a i přesto, že se ve fyzice a kolem robotiky vůbec nepohybuji a nikdy jsem se o to nijak zvlášť nezajímala, tak tohle pro mě bylo něco naprosto neuvěřitelného.
Po dlouhé době jsem si mohla užit i úhel pohledu obou hrdinů, což knížce ještě víc přidalo na dokonalosti. + Ty souboje robotů? Dokonalé!
Pokud si nějakou anglickou knihu chcete přečíst, tak tohle je určitě správná volba.
.
5/5*
.
https://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/my-mechanical-romance_38985002.html

DejSemTuKnihu

SVĚDECTVÍ O ŽIVOTĚ V KLDR
.
Autor: Nina Špitálníková
Nakladatelství: NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Počet stran: 261
Žánr: Literatura faktu, Historie, Politologie, mezinárodní vztahy
.
Skvěle napsaná kniha plná silných příběhů lidí, kteří to neměli v životě vždy lehké, přestože jim to normální častokrát přišlo, a kteří nalezli svobodu až po překročení hranic své rodné země.
Vždy jsem věděla, že v Severní Koreji vládne Kim Čong-un, je to země, ve které je snad vše cenzurované a přichází z ní jen velmi málo informací, ale to, jak hrozné to tam opravdu je, jsem se dozvěděla až při čtení této knihy.
Uvědomila jsem si, jaké štěstí mám, že můžu žít v tak svobodné zemi, jako je Česká republika a mám v životě tolik možností.
Můžu jedině doporučit.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/svedectvi-o-zivote-v-kldr-457486

DejSemTuKnihu

TOKIJSKÝ MOTÝL
.
Autor: Emiko Jean
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 344
Žánr: Dívčí román
Org. název: Tokyo Ever After
.
Strašně super knížka. Když jsem si četla popis, tak mi to trochu nápadem připomnělo filmy ''Deník princezny'', ale když jsem pak knihu začala číst, tak mi to podobné vůbec nepřišlo.
Jak dějová, tak romantická linka byly moc příjemné a dobře vymyšlené. Kromě začátku, kdy Izumi teprve do Japonska jela, jsem se nikdy u knihy nenudila a stránky utíkaly strašně rychle.
Postavy byly skvělé a knihu bych klidně zařadila k nejlepším Hate to Love, jelikož to neustálé popichování Izumi a Akia bylo naprosto skvělé a vždycky jsem se u toho musela křenit. :)
Oceňuju, že autorka zahrnula a dobře popsala i několik japonských tradic a přiblížila tak čtenáři tuto zemi o něco blíž.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/tokijsky-motyl-478169

DejSemTuKnihu

XOXO
.
Autor: Axie Oh
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 269
Žánr: Dívčí román
Org. název: XOXO
.
Jakožto velkou fanynku k-popu mě tahle kniha strašně bavila a jakmile jsem se dozvěděla, že kniha s tímto tématem a prostředím Jižní Koreje vyšla, tak to byla jasná volba.
Tím ale nechci říct, že ti, co k-pop neposlouchají, tak je kniha nebude bavit. Naopak si myslím, že je kniha opravdu pro všechny a nemusíte k tomu znát ani BTS, ani Blackpink, ani jinou k-popovou skupinu, i když si myslím, že byste si ji pak užili o maličko víc. :)
Postavy byly strašně super a hodně jsem si je oblíbila. Autorka se zkrátka postarala o to, aby si každý našel někoho, kdo mu sedí.
To, že si někteří myslí, že je tam dost náhod, neberu. Řekněte mi, v jaké knize tohoto žánru není nic náhodného.
Ráda bych ještě dodala, že obálka je naprosto nádherná.
Moc doporučuju. :D
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/xoxo-491263

DejSemTuKnihu

LÉTO, KDY JSEM ZKRÁSNĚLA
.
Autor: Jenny Han
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 224
Žánr: Dívčí román
Org. název: The Summer I Turned Pretty
Série: Léto, kdy jsem zkrásněla/Letní láska
.
Letní odpočinková knížka, která se rychle čte a neurazí.
Postavy byly celkem v pohodě. Jeremiah fajn, sympatický kluk, Conrad "bad boy", který je nakonec jako vždy v pohodě a Belly, která mě občas štvala a byla pro mě tak nevýrazná, že kdyby byl příběh psaný erformou, tak si budu myslet, že hlavními postavami jsou právě Conrad a Jeremiah.
Ještě uvidím, jestli se pustím i do dalších dvou dílů, jelikož si nejsem jistá jestli mě to bavilo natolik, aby jo.. Ale upřímně si neumím představit, co tam budou další dva díly dělat.
.
3,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/leto-kdy-jsem-zkrasnela-405922?lang=cz

DejSemTuKnihu

POTRHANÁ KŘÍDLA
.
Autor: Ruta Sepetys
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 295
Žánr: Historický román, Dívčí román
Org. název: Out of the Easy
.
Poslední autorčina kniha, která mi zbývala nepřečtená. Tak jako předešlé knihy mě ani tato nezklamala.
Děj byl poutavý, stránky neskutečně rychle ubíhaly a než jsem se nadála, tak jsme byla u poslední kapitoly.
Co se týče postav, tak byly, jako je u Ruty zvykem, strašně dobře vymyšlené. Děj jsem celou knihu prožívala s nimi, jako bych byla

DejSemTuKnihu

součástí příběhu i já.
Velké plus je, že autorka tady nepoukazuje jen na děje v New Orleans v padesátých letech, ale i na to, jak je důležité rozlišit, komu můžeme důvěřovat a jak důležité je mít někoho, na koho se můžeme obrátit.
Trochu škoda je, že autorka víc nerozvedla vztah mezi Josie a Jessem (za chybné skloňování se když tak omlouvám :)). I přes to, že jsem celou knihu chtěla, aby nakonec spolu skončili, tak mi chybělo trochu víc interakce mezi postavami.
Co musím přiznat je, že jelikož to je i z prostředí bordelů atd., tak mi to bylo chvílemi lehce nepříjemné, ale to prostě záleží na čtenáři.
.
4,7/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/potrhana-kridla-185200

DejSemTuKnihu

GRIŠA: ZKÁZA A NADĚJE
.
Autor: Leigh Bardugo
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 344
Žánr: Fantasy, Dívčí román
Org. název: Ruin and Rising
Série: Griša
.
(+ SPOILER) Skvělé zakončení série. Občas mi přišlo, že se to strašně táhlo (hlavně asi prvních 100), ale jinak to bylo dobře vymyšlené, super postavy, které byly všechny úplně odlišné a každá měla něco do sebe, a děj zajímavý. :)
Musím souhlasit, že romantická linka mezi Alinou a Malem mohla být víc rozvinutá, ale takto to autorka prostě napsala a my s tím

DejSemTuKnihu

bohužel nic neuděláme.
Konečná ''bitva'' ve Vráse mi přišla kratší, což asi nakonec ani nevadilo. Jinak to, že Alina přišla a svou moc, pro mě bylo celkem překvapivé, ale v tomto díle toho bylo překvapivého tolik, že mě to ani nějak zvlášť nešokovalo.
Jediné, co si neumím vysvětlit je, jestli teda byl Temnyj špatný, nebo ne. Chápu, že z části ano, ale když nakonec zemřel, tak mi ho bylo vlastně líto.
I přes to, že fantasy nečtu, tak mě tahle série opravdu bavila. Jelikož jsem si strašně oblíbila Nikolaje, tak uvažuju, že si přečtu i jeho duologii. Nemůžu nic jiného, než doporučit. :)
.
4,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/zkaza-a-nadeje-474967?lang=cz

DejSemTuKnihu

GRIŠA: BOUŘE A VZDOR
.
Autor: Leigh Bardugo
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 379
Žánr: Fantasy, Dívčí román
Org. název: Siege and Storm
Série: Griša
.
(+ SPOILER) Druhý díl byl úplně něco jiného než první, což ale nebylo na škodu. Upřímně, když hned na začátku našli Rusalje (mořského draka), tak jsem se chvíli bála, co bude dál. Každopádně to nakonec vůbec nevadilo. Spíš jsem byla ráda, že se autorka věnovala více vztahu mezi Alinou a Malem.

DejSemTuKnihu

Když už jsme u toho Mala, tak musím říct, že mě v druhé polovině knížky občas dost vytáčel.
Jinak nemám co vytknout. Nové postavy byly skvělé. Nikolaje jsem si moc oblíbila a Tolja s Tamarou dle mého nedostali moc řádků, abychom je lépe poznali, ale to se možná změní ve třetím díle. :)
Mile mě překvapilo, že autorka nezapomněla na Fedjora. Akorát když už se tam znovu objevil, tak jsem čekala, že bude do děje víc zapojený.
Bohužel tam byl tak málo, že když se na konci zmínilo jeho jméno, trvalo mi, než jsem si vůbec vzpomněla, kdo to je.
Hodně zvratů a překvapení nechybělo, a to mě na knize bavilo asi nejvíc. Jsem zvědavá, co přinese poslední díl. :)
.
4,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/boure-a-vzdor-470052?lang=cz

DejSemTuKnihu

GRIŠA: SVĚTLO A STÍNY
.
Autor: Leigh Bardugo
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 311
Žánr: Fantasy, Dívčí román
Org. název: Shadow and Bone
Série: Griša
.
(+ SPOILER) Tohle byla moje první fantasy knížka. Nikdy jsem se do nich nehrnula, protože mi vadila představa, že budu číst o vílách a elfech (omlouvám se všem, co mají víly rádi, ale pro mě to fakt není:)), ale jelikož tady žádné nebyly, tak se mi kniha moc líbila.
Svět Grišů jsem si hned oblíbila a obdivuju autorku, jak dokázala tak velký, nový svět vymyslet.
Hlavní postavy mi snad všechny sedly. Temnyj, i přesto, že je záporák, je jedna z mých nejoblíbenějších postav (zatím).
Seriál jsem zatím neviděla, ale až si přečtu další dva díly, tak se na něj nejspíš podívám. :D
.
4,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/svetlo-a-stiny-461866?lang=cz

DejSemTuKnihu

LETNÍ NOCI
.
Autor: Olga Zbranek Biernátová
alias Nofreeusernames
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 328
Žánr: Dívčí román, Feel-good romance
Série: Navždycky
.
Tady jde poznat, že Ola už dvě knihy napsala a posunula se dopředu co se psaní týče. V předešlých knihách mi nikdy nesedly dívčí hlavní postavy, ale tady to byl úplný opak. Charlee jsem si moc oblíbila. Ale stejně u mě vede Noah. :D
Plus je určitě to, že si Ola dokázala slušně poradit i s vážným tématem, jako jsou deprese. Popkulturní narážky taky moc fajn. :) I přesto, že mi tam pár věcí nesedlo, tak jsem si ji užila. Zatím nejlepší kniha autorky.
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/navzdycky-letni-noci-487046

DejSemTuKnihu

ŠŤASTNĚ AŽ NAVĚKY
.
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 361
Žánr: Dívčí román, Sci-fi, Povídky
Org. název: Happily Ever After
Série: Selekce
.
Kniha splnila očekávání. :) O postavách, které jsem měla ráda, tam byly, takže za mě skvělé. Všechny povídky se mi líbily. Možná u povídky Komorná jsem čekala, že tam bude víc z její minulosti, která mě zajímala.. Jinak moc fajn. Doporučuju všem, kterým se líbila knižní série Selekce. :D
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/selekce-stastne-az-naveky-300436

DejSemTuKnihu

PRVNÍ
.
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 278
Žánr: Dívčí román, Sci-fi
Org. název: The One
Série: Selekce
.
(+ SPOILER) Skvělé zakončení série. Oproti předchozím dílům se toho zde více dělo a mnohem víc se mi líbil čas strávený v Dámském salonu. Už to zkrátka nebylo o tom, že tam dívky seděly, četly si, koukaly na televizi, upravovaly se a kolikrát i haštěřily. :) V tomhle díle tam byla straně fajn atmosféra.
I když, zvláště na konci, dost lidí zemřelo (a u některých jsem to vůbec nečekala), tak se mi konec strašně líbil. Nevím, zda si přečtu Dceru a Korunu, ale do Šťastně až navěky se pustím ráda. :)
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/selekce-selekcia-prvni-218383

DejSemTuKnihu

ELITA
.
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 279
Žánr: Dívčí román, Sci-fi
Org. název: The Elite
Série: Selekce
.
Nevím, jestli to bylo lepší nebo slabší než první díl, ale určitě to jako první díl strašně rychle utíkalo. Bohužel mě v tomto díle začínala Amerika a Maxon (možná trochu i Aspen) štvát a taky jsem občas nechápala, proč činili, co činili.. Oproti prvnímu dílu si myslím, že se tady toho více dělo. 4* mi přijde moc a 3,5* zase málo.. takže 3,7*.
.
3,7/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/selekce-selekcia-elita-218381

DejSemTuKnihu

SELEKCE
.
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 287
Žánr: Dívčí román, Sci-fi
Org. název: The Selection
Série: Selekce
.
Kniha neskutečně rychle ubíhala.. Hodně čtivá s příjemnou dějovou linkou a fajn postavami, se kterými bych si v reálném životě nejspíš rozuměla. Chápu, že někomu nejspíš nemusí sednout, ale já si myslím, že když jí dáte šanci, tak nebudete litovat. :)
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/selekce-selekcia-selekce-207771

DejSemTuKnihu

CELOU TU DOBU
.
Autor: Rachel Lippincott a Mikki Daughtry
Nakladatelství: YOLI
Počet stran: 296
Žánr: Dívčí román
Org. název: All This Time
.
(+ SPOILER) Určitě fajn knížka. Pět kroků od sebe se mi líbilo víc, ale ty knížky prostě srovnat nejdou, protože jediné co mají společného, je nemocnice a autorky. :) Záleží na čtenáři.
Tak jako v první knize autorek, jsou i tady moc sympatické postavy. Bohužel se některé části strašně táhly a některé zase byly moc rychlé. To je největší mínus téhle knihy. Koncem jsem trochu zklamaná. Zkrátka jsem asi čekala něco jiného a moc se mi nelíbilo, že byl na konci zase zpátky v tom "snu" s Marley a přitom vlastně seděl vedle ní.. jako moc jsem to nepochopila. Nemůžu ale říct, že bych z celkové knihy byla zklamaná. :)
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/celou-tu-dobu-472986

DejSemTuKnihu

NA CO SLOVA NESTAČÍ
.
Autor: Brigid Kemmerer
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 390
Žánr: Dívčí román, Contemporary
Org. název: More Than We Can Tell
Série: Dopisy ztraceným
.
(+ SPOILER) Hned na začátek musím říct, že Dopisy ztraceným se mi určitě líbily víc. Tady jsem postrádala něco zajímavějšího, jako právě posílaní dopisů co bylo v předešlé knize. Emma mi neustále lezla na nervy svojí naivností.. U člověka, který se každý den pohybuje online, bych prostě čekala více rozumnosti, co se týče bezpečnosti na internetu. To, že se nemá posílat fotky sebe člověku, kterého jste nikdy neviděli v reálném životě je prostě základní pravidlo.

DejSemTuKnihu

To, že nemáš nastupovat k cizímu do auta taky.
ALE už dost s negativy. :)
Všechny postavy mi tak nějak sedly. Přátelství Reva a Declana je strašně super, jako i v předešlém díle. Jsem ráda, že do děje vstoupil Matthew, protože ten tomu dodával něco, co by jinak příběhu chybělo a moc se mi líbilo, jak to s ním nakonec skončilo.I když se zde řešilo téma obtěžování na internetu, rozchod, týrání dítěte atd., tak sem se u knihy i usmála. :) Celkově je milá a odpočinková.
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dopisy-ztracenym-na-co-slova-nestaci-449614

DejSemTuKnihu

SŮL MOŘE
.
Autor: Ruta Sepetys
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 352
Žánr: Historický román, Válečné
Org. název: Salt to the Sea
.
Už třetí dech beroucí kniha od autorky, kterou jsem si přečetla. :) Ruta zde popisuje tragický příběh o lodi, na které zemřelo mnohem více lidí než na Titaniku, a i přes to o ní neví téměř nikdo. I když se potápění lodi odehrávalo až v cca. posledních 60 stranách, vůbec mi to nevadilo, protože kdyby to bylo delší tak bych to díky detailnímu popisu situace snad nedala. Samozřejmě to nemyslím tak, že to je špatně, naopak to bylo fakt dobré. :) Romantická linka byla příjemná a udělala knihu alespoň trochu veselejší. Za mě kniha bez chyby.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/sul-more-299441

DejSemTuKnihu

NA JEDNÉ VLNĚ
.
Autor: Jenn Bennett
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 320
Žánr: Dívčí román
Org. název: Alex, approximately
.
Já se u toho skvěle pobavila. :) Postavy mi sedly ale kdybych přirovnala obě autorčiny knížky k sobě, tak mi Bailey sedla víc než Zorie z Kudy ke hvězdám (kluci asi nastejno :)). Půl bodu strhávám za podle mě zbytečné části knížky.
.
4,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/na-jedne-vlne-466389

DejSemTuKnihu

MALÝ PRINC
.
Autor: Antoine De Saint-Exupéry
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 94
Žánr: Pro děti a mládež, Literatura světová
Org. název: Le Petit Prince
.
Milá knížka pro každou věkovou kategorii. Potřebovala jsem nějakou lehkou odpočinkovou knihu a tahle je na to snad nejlepší. Krásně vymyšlený příběh. Bohužel ubírám půl bodu kvůli tomu, že mi to na začátku přišlo trochu zdlouhavé.
.
4,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/maly-princ-maly-princ-606

DejSemTuKnihu

V ŠEDÝCH TÓNECH
.
Autor: Ruta Sepetys
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 288
Žánr: Historický román
Org. název: Between Shades of Gray
.
Fakt strašně smutné a silné čtení. Obdivuju Rutu, jak o tohle dokáže psát a ještě to napsat tak dobře. Moc jsem si oblíbila všechny postavy, které se pohybovaly v bližším kruhu Liny a její rodiny. Pokud si tuhle knížku chcete přečíst, tak doporučuju prvně začít s Mlčícími fontánami. Není to tak ,,brutální" a alespoň zjistíte, jestli vám vůbec sedí styl jejího psaní. Každopádně tahle kniha naprosto bez chyby a určitě doporučuju přečíst.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/v-sedych-tonech-164866

DejSemTuKnihu

HVĚZDY NÁM NEPŘÁLY
.
Autor: John Green
Nakladatelství: YOLI
Počet stran: 240
Žánr: Dívčí román
Org. název: The Fault in Our Stars
.
Nádherná knížka. Vtipná a zároveň smutná a deprimující. Co k tomu říct.. Prostě naprostá dokonalost. Tohle by si měl přečíst každý.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/hvezdy-nam-nepraly-168907

DejSemTuKnihu

TISÍC KOUSKŮ TEBE
.
Autor: Claudia Gray
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 280
Žánr: Dívčí román, Sci-fi
Org. název: A Thousand Pieces of You
Série: Ohnivák
.
Mě se to teda líbilo hodně. Sympatické postavy, příjemná romantická linka a zajímavé téma "cestování mezi dimenzemi".. Myslím, že to Rusko mohlo být trošičku kratší, ale i tak jsem si čas strávený v něm užila. Byla jsem překvapená z vývoje děje a i když jsem knížku četla dlouho, tak jsem u ní vydržela a bavila mě od začátku do konce. Sice jsem fantasy ani sci-fi nikdy nečetla, ale tahle knížka byla prostě dobře napsaná a že děj nebyl z hlediska cestování dimenzemi reálný mi nevadilo. :)
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/ohnivak-tisic-kousku-tebe-335035

DejSemTuKnihu

MILUJU TĚ. JÁ VÍM
.
Autor: Olga Zbranek Biernátová
alias Nofreeusernames
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 275
Žánr: Dívčí román, Feel-good romance
Série: Navždycky
.


Takový průměr řekla bych.. Nevím, co by jste od feel-good romance čekali.. Musím ale říct, že to bylo určitě lepší než Navždycky. Ava byla sympatičtější než Mei z předchozího dílu.. No prostě.. já nevím.. ušlo to, ale žádný odvar to teda nebyl, ale to ani ten první díl. Jediné mínus u Avy bylo to, že mě strašně štvala těmi písničkami s tím, že na mě byla až moc bláznivá. Omlouvám, že tohle hodnocení bylo kratší ale nevím co
k tomu dál říct. :/
.
3,5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/navzdycky-miluju-te-ja-vim-465744?orderBy=new

DejSemTuKnihu

MLČÍCÍ FONTÁNY
.
Autor: Ruta Sepetys
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 536
Žánr: Historický román
Org. název: The Fountains of Silence
.
(+ SPOILER) Tak to bylo bezchybné.. upřímně vážně nevím co bych vytkla.. :) Kniha byla moc moc čtivá a měla jsem ji přečtenou hned. :) Určitě nesouhlasím s některými, kteří:
1. říkají, že to bylo zdlouhavé, protože mě to tak určitě nepřišlo.
2. tvrdí, že setkání Any a Daniela po osmnácti letech bylo moc nereálné, že by po takhle dlouhé době nebyli tak zamilovaní.
Jsem strašně ráda, že jsem se o Španělsku mohla něco dozvědět a dokonce jsem si během i po přečtení o Francově vládě, vedení Španělska i španělské občanské válce hodně zjišťovala.. a to, že se tam kradli novorozenci jsem vůbec nevěděla a ani by mě to nikdy nenapadlo.. Fakt strašně zajímavé téma.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/mlcici-fontany-451964

DejSemTuKnihu

DOPISY ZTRACENÝM
.
Autor: Brigid Kemmerer
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 359
Žánr: Dívčí román, Contemporary
Org. název: Letters to the Lost
Série: Dopisy ztraceným
.
Perfektní knížka!! Strašně příjemné čtení. :D Declan a Juliet.. co k tomu říct.. :) Declan je prostě ÚPLNÝ MILÁČEK, kterého si hned zamilujete a Juliet... no.. tak s tou jsem měla upřímně ze začátku trochu problém.. jako chápu, že když vám umře mamka, tak vám úplně do zpěvu nebude, ale chvílema mi to její neustálé vzlykání přišlo až otravné. :/ Ale to nic nemění na tom, že to byla pecka. :D Doporučuju!!
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dopisy-ztracenym-dopisy-ztracenym-402651

DejSemTuKnihu

VÍM, ŽE TĚ CHCI
.
Autor: Estelle Maskame
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 432
Žánr: Dívčí román
Org. název: Just Don't Mention It
Série: DIMILY
.
(+ SPOILER) Tak tohle bylo vážně zajímavé.. Musím říct, že mě trochu zklamalo, že to byl jenom první díl z jeho pohledu, ale co už. No, každopádně na téhle knížce mě asi nejvíc zaujaly kapitoly v době před pěti lety, kde si Tyler procházel obdobím, kdy ho jeho otec týral.. Fakt dost silný příběh.. Bohužel už mě to ke konci přestávalo bavit, protože jsem věděla, jak to dopadne a upřímně jsem to ke konci trochu přeskakovala (mimo kapitoly z minulosti), což jinak nikdy u knížek nedělám.
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dimily-vim-ze-te-chci-404575

DejSemTuKnihu

VÍŠ, ŽE MI CHYBÍŠ?
.
Autor: Estelle Maskame
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 306
Žánr: Dívčí román
Org. název: Did I Mention I Miss You?
Série: DIMILY
.
Naprosto boží konec.. Nemám slov, takže tentokrát to bude kratší hodnocení. :D Tyler mega překvapil. Nechci tady spoilerovat takže.. dá se říct, že se snad od základu změnil (k dobrému samozřejmě). U tohoto dílu nemůžu vytknou asi nic. :) Takže pokud jste od prvního a druhého dílu došli až sem musíte to dočíst.. :*
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dimily-vis-ze-mi-chybis-382418

DejSemTuKnihu

VÍŠ, ŽE TĚ POTŘEBUJU?
.
Autor: Estelle Maskame
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 320
Žánr: Dívčí román
Org. název: Did I Mention I Need You?
Série: DIMILY
.
Stejně jako první díl se mi to strašně líbilo. Změna prostředí v podobě New Yorku byla super. Nové postavy Emily a Snake jsem si zamilovala hned :). Snake je prostě klasický sympatický kluk s převážně hloupými vtipy a Emily je dream kámoška snad všech. Jediné dvě věci, které mě trochu zklamaly byla vážně krátká zápletka s Tiff (která mi přišla úplně zbytečná) a Rachel mi chvílema lezla pěkně na nervy. Ale celkově to bylo fakt skvělé. :)
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dimily-vis-ze-te-potrebuju-359631

DejSemTuKnihu

VÍŠ, ŽE TĚ MILUJU?
.
Autor: Estelle Maskame
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 351
Žánr: Dívčí román
Org. název: Did I Mention I Love You?
Série: DIMILY
.
Noo, pro mě jakožto milovnici zakázané lásky to bylo něco úžasného. Strašně mě to bavilo, bylo to hodně čtivé, a musím říct, že mi tam sedly snad všechny postavy, kromě Tiff a Davea.. to byla proště hrůza a děs (v tomto případě úmyslně). Tylera (i Eden samozřejmě) jsem si strašně oblíbila a zrovna teď čtu díl z jeho pohledu.
BTW: Nechápu proč to někteří přirovnávají k sérii After..
.
4/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/dimily-vis-ze-te-miluju-342404

DejSemTuKnihu

KRONIKY PRACHU: PÁR STRÁNEK NAVÍC
.
Autor: Lin Rina
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 191
Žánr: Historický román
Org. název: Ein Buch über Staubchronik
Série: Kroniky prachu
.
Jelikož se mi Kroniky prachu strašně líbily, tak to bylo jako třešinka na dortu. Skvěle doplnila celý příběh, dozvěděla jsem se, jak jednotlivé postavy vznikly, nechyběly dopisy ani ilustrace autorky. :) Prostě skvělé..
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/kroniky-prachu-par-stranek-navic-459123

DejSemTuKnihu

KUDY KE HVĚZDÁM
.
Autor: Jenn Bennett
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 329
Žánr: Dívčí román
Org. název: Starry Eyes
.
Super knížka, kterou si vážně užijete. Sympatické postavy, moc pěkné místa a zápletka byla skvělá. Určitě si ji přečtěte.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/kudy-ke-hvezdam-445740

DejSemTuKnihu

KRONIKY PRACHU
.
Autor: Lin Rina
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 541
Žánr: Historický román, dívčí román
Org. název: Animant Crumbs Staubchronik
Série: Kroniky prachu
.
Na 100% se zapsala do mích nejoblíbenějších knih. Vůbec mě nenapadá co k ní říct... prostě úžasná knížka pro každého.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/kroniky-prachu-422662

DejSemTuKnihu

10 RANDE NASLEPO
.
Autor: Ashley Elston
Počet stran: 285
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: Dívčí román
Org. název: 10 Blind Dates
.
Taková vánoční klasika. Hezká, vtipná ale nemůžu říct, že bych si z ní sedla na zadek. Tím ale nechci od knihy odradit nikoho, kdo si ji chce přečíst, protože si to tahle knížka nezaslouží. Kniha je naplněná horou sympatických postav, místa, na kterých se postavy nachází jsou dostatečně dobře popsané a celkově to všechno působí velmi mile. Na doplnění vánoční atmošky super. :)
.
3,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/10-rande-naslepo-454900

DejSemTuKnihu

PĚT KROKŮ OD SEBE
.
Autor: Rachel Lippincott
spolu s Mikki Daughtry a Tobiasem Iaconisem
Nakladatelství: YOLI
Počet stran: 253
Žánr: Dívčí román
Org. název: Five Feet Apart
.
Přenádherné čtení pro každou věkovou kategorii! Dojemný příběh Stely a Willa trpící cystickou fibrózou je natolik dokonalý, že jsem nad tímto příběhem i nemocí dlouho po dočtení přemýšlela. Na konci příběhu prostě nešlo neupustit slzu. Rozhodně by si to měl přečíst každý, kdo má rád zakázanou lásku.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/pet-kroku-od-sebe-402058

DejSemTuKnihu

PO TVÉM BOKU
.
Autor: Kasie West
Počet stran: 303
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: Dívčí román, YA kniha
Org. název: By Your Side
.
Krásná oddechová knížka Kasie Westové, která zklame jen málokoho. Sympatická hlavní hrdinka Autumn společně s Daxem a ostatními zpříjemnili děj natolik, že se od knihy prakticky nešlo odtrhnout.
.
5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/po-tvem-boku-347520

DejSemTuKnihu

JEDEN ROK BEZ TEBE
.
Autor: Nina de Pass
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 285
Žánr: Dívčí román
Org. název: The Year After You
.
Knížka nebyla špatná, četla se rychle, ale musím říct, že víc mě zaujal její psychický stav, než celkový děj. Cara (hlavní postava) mi přišla až moc uzavřená a zbytečně shazovala psychology, ke kterým dlouho docházela a střídala jako ponožky. Na druhou stranu nemám ponětí, jaké je ztratit nejlepší kamarádku, tak smutným způsobem, jako bylo v knize.
(*celý moment autonehody byl skvěle popsán)
.
3,5/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/jeden-rok-bez-tebe-433438

DejSemTuKnihu

NAVŽDYCKY
.
Autor: Olga Zbranek Biernátová
alias Nofreeusernames
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 275
Žánr: Dívčí román, Feel-good romance
Série: Navždycky
.
I přesto že byla tato knížka velmi předvídatelná, což u feel-good knih bývá zvykem, jsem si ji užila. Myslím, že když hledáte knihu, u které nemusíte moc přemýšlet a chcete si odpočinout, je tohle správná volba. U Mei (hlavní postava) jsem nepochopila, proč se svému nejlepšímu kamarádovi bála říct, s kým chodí, protože mu do toho prakticky vůbec nic nebylo. Jinak byly snad všechny postavy super, ale víc než Mei mi asi sedla její kamarádka Ava, o které má být druhá kniha (Miluju tě. Já vím).
.
3/5*
.
https://www.databazeknih.cz/knihy/navzdycky-449843