Zklamání

recenze

Skutečné zločiny po Česku (2023) 2 z 5 / bradovav
Skutečné zločiny po Česku

Tak toto dílo je pro mě bohužel zklamání. Mám ráda knihy, které vyprávějí zločiny, pohnutky zločinců a jejich konec. Proto jsem chtěla být mezi prvními, kdo si přečte o zločinech v Čechách.

Možná je můj pohled do jisté míry zkreslený, protože jsem vyrůstala v bachařské rodině v bezprostřední blízkosti Věznice Bory. Zločiny z Plzně a bohužel nejen ony mi byly tudíž známé. To je jeden bod, který bych knize vytkla - skládá se ze zajímavých případů a i z těch méně zajímavých. A právě ty zajímavé pro mě nebyly ničím novým. Žádné překvapení, nic o čem bych měla potřebu ihned vyprávět manželovi - to se mi u jiných knih plných zločinů naopak stává. Chápejte, on je také z oboru, tak pro to má pochopení.

Kniha je navíc psána stylem, že máte pocit, že čtete policejní spis. Mraky jmen, datumů a paragrafů. Jako byste četli učebnici pro budoucí kriminalisty. Věřím, že někomu bude tento styl vyhovovat - však každý jsme jiní, mě ovšem učebnicový způsob psaní nevyhovoval.

Co mě v knize překvapilo byly až morbidní obrázky obětí. Zatajil se mi z nich dech a zaskočily mě - přidávají ovšem na autentičnosti a tak jejich přidání vnímám pozitivně. Líbí se mi i kapitola, která popisuje jednotlivé kroky vyšetřovacího procesu - jen bych je dala na začátek, aby usnadnily čtení méně zkušeným čtenářům.

Je otázkou, kdo je cílovou skupinou autorů. Pokud je to široká veřejnost, obávám se, že nebude mít kniha úspěch. Pokud je to ovšem okruh čtenářů, kteří prahnou po faktech - úspěch je zaručen.

Já pánům autorům držím palce, ať si kniha své čtenáře najde a do budoucna bych zapojila třetí osobu, někoho mimo obor, kdo knize pomůže ubrat fakta a strojenost a naopak přidat to něco, co mě osobně chybělo.

Celkové hodnocení: 2,5* z 5*


Skutečné zločiny po Česku Skutečné zločiny po Česku Miloš Vaněček

Mrazivý průvodce českým zločinem za posledních 100 let. Strhující průřez historií českého zločinu od dvojice známých policistů. Elitní vyšetřovatel, který sbírá nejzajímavější české policejní případy, a ředitel Muzea Policie ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář