Skutečné zločiny po Česku

Skutečné zločiny po Česku https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507170/bmid_skutecne-zlociny-po-cesku-R7R-507170.jpg 4 57 21

Mrazivý průvodce českým zločinem za posledních 100 let. Strhující průřez historií českého zločinu od dvojice známých policistů. Elitní vyšetřovatel, který sbírá nejzajímavější české policejní případy, a ředitel Muzea Policie ČR. Kdo jiný by mohl znát zločin lépe? Miloš Vaněček a Radek Galaš pro vás přichystali mrazivou jízdu světem české kriminalistiky 20. století. Sériové vraždy, útěky z vězení, vyšetřování v neobvyklých lokacích – to vše vás čeká v doprovodu autentických fotografií, dobových dokumentů, přepsaných výslechů i detailních náčrtků z místa činu.... celý text

Přidat komentář

zsykorova
30.03.2024 4 z 5

Občas trochu náročnější na porozumění, ale jinak skvěle zpracováno.

andysek88
30.11.2023 5 z 5

To bylo skvělý! Musím vypíchnout zpracování jednotlivých kapitol, kdy po krimi příběhu následují rozbory pitvy a po ztotožnění vraha i zápisy ze soudních líčení. Miluju. Pro náročnější čtenáře, kteří vyhledávají tuto tématiku? Možná.. Ale stojí za přečtení.


hungryreader00
15.06.2023 3 z 5

Čekala jsem něco jiného, očekávala jsem podobné zpracování jako u orlických vražd. To, že je kniha podrobná, by mi ani nevadilo, to mám ráda, ale špatně se to čte. Je znát, že je to psané odborníky. Možná se to příliš nehodí říkat, ale některé ty příběhy nebyly moc zajímavé. Ty ostřejší jako Žena ve Vltavě nebo ten požár v dolech byly čtivé, ale ty krádeže mě moc neberou.

dufkys
02.04.2023 3 z 5

Jsem poměrně zklamaná, asi jsem čekala něco jiného. Je opravdu vidět, ze kniha byla napsána profesionály v oboru a s pomoci archivů, protože to množství detailů a odborných výrazů je zarážející. Zbytečně protáhlé popisy me v tomhle případě bohužel nudily.

dyger
29.03.2023 5 z 5

Myslím si, že i neodborný čtenář zvládne přečíst tuto knihu. Oba dva autoři mají praxi ze služby u PČR a oba dva se zabývají historií. Kniha je za mě velice krásně zpracovaná a ukazuje tehdejší i současné postupy a zákony.

Jediná výtku, kterou bych mohla dát je, ze obrazový materiál se nachází na konci knihy. Možná by bylo lepši dát obrazový materiál k danému příběhu na konec kapitoly...

LucyEcstasy
15.03.2023 4 z 5

Skutečné zločiny po Česku - Miloš Vaněček a Radek Galaš

Touto knihou nás provedou dva muži. Radek Galaš, který je policista a vedoucí Správy sbírek Muzea Policie České republiky a Miloš Vaněček, který je policejní důstojník a komisař Národní protidrogové centrály. Je to tedy kniha psána odborníky, kteří mají zkušenosti se zločiny.

V knize najdeme spoustu případů napříč stoletími. Pojednává se tu totiž o případech za posledních sto let. Je tu krásně vidět, jak se kriminalistika a její obory vyvíjely a jak vznikaly nové metody zkoumání místa činu.

Kniha mne ale mírně zklamala. První polovinu knihy jsem se prakticky nutila do čtení. Sledujeme tu totiž odbornější formu psaní, která laikovi a fanouškovi true crime žánru může přijít zdlouhavá. Jedná se o přepisy protokolů, výslechů, pitevních zpráv apod. Já mám kriminalistiku vystudovanou a i mne to přišlo místy zbytečné. Když jsem se ale prokousala tou první půlkou knihy, tak získala spád a pozvolně ubíhala.

Naopak se mi ale líbilo, že pokud se čtenář pustí do této knihy, tak v ní nenajde jen vraždy. Autoři mysleli i na ostatní trestné činy - je tu například výbuch fabriky, dolů apod. To knize přidává malé plus.

Nejvíce mne ale zaujala obrazová příloha. Tam bych dala i varování, že některé fotky jsou morbidní a mohly by se najít i čtenáři, kterým by neudělala dobře. Já osobně si ji ale užívala, protože takové věci můžu. (Ano zní to divně, ale po pitvě a některých knihách už mne máloco překvapí)

Celkově jsem četla už lepší knihy s touto tématikou, ale není to takový propadák, aby to byl průměr. Nedýchalo to na mě tou správnou atmosférou. Bohužel.

Hodnotím tedy 4/5

knihomolkajanca
28.02.2023 3 z 5

Sériové vraždy, útěk z vězení, důlní neštěstí ale i nikdy nevyřešená vražda. To vše je součástí Skutečných zločinů po Česku, jež vytvořil elitní vyšetřovatel ve výslužbě Miloš Vaněček a ředitel Muzea Policie ČR Radek Galas. Čtenáře společně provádí dvanácti významnými případy českého zločinu od počátku 20. století až po 90. léta, které doplnili řadou dobových dokumentů a fotografií.

Kniha rozhodně dokáže zaujmout svou rozmanitostí i tím, že se zabývá i méně veřejně známými případy české kriminalistiky. O řadě z nich jsem slyšela poprvé vzhledem k tomu, že se jednalo o případy staré i více než 100 let, byla to skvělá sonda do minulosti a toho, jak se v té době vyšetřovalo. Člověk nahlédne do zápisků tehdejší doby a mnohdy se až pousměje nad tím, jak omezené možnosti tehdy kriminalisté měli.

Autoři rozhodně nešetřili detaily a neváhali se u jednotlivých případů více rozepsat, nastínit postupy, či seznámit čtenáře s policejní hantýrkou. Kniha tak měla velmi dobrý náběh stát se výborným průvodcem českým zločinem, kdyby ovšem nebylo nešťastně zvolené formy. Řada materiálů, z nichž Galas a Vaněček čerpali, pochází z archivů a bohužel to při čtení lze hodně znát. Servírují vám suchá fakta, a nemohla jsem si pomoct, ale lehce jsem v tom cítila i to, že oba autoři jsou policisté, kteří používají hodně specifické vyjadřování. Chvílemi jsem si tak připadala jako když v práci čtu policejní tiskovku - hromada slov a jen málo opravdu záživných informací. Tohle mi celkový dojem z knihy dost pokazilo, protože jsem se nemohla začíst a případy jsem si musela dávkovat. I tak jsem se mnohdy přistihla, jak myšlenkami unikám jinam nebo text pořádně nevnímám.

Čtení ale nelituji, protože jsem se dozvěděla řadu nových informací a plusem je i zajímavá obrazová příloha, která případy hezky doplňuje. Upozorňuji, že místy ale rozhodně není pro slabší povahy.

Hodnocení: 60%

Za recenzní výtisk moc děkuji Albatros Media.

Book_adam_73
27.02.2023 1 z 5

Skutečné zločiny po česku
Miloš Vaněček, Radek Galaš
2*/5*

Jako první bych chtěl poděkovat @albatrosmedia za zaslání #readingcopy v rámci #spoluprace ️️️

Na tuhle knížku jsem se strašně těšil, takže když mi byla nabídnuta, jásal jsem radostí. Bohužel ne moc dlouho.
Prvních pár případů mě bavilo, jenže pak to šlo z kopce. Případy byly popisovány až do takových detailů, že mě nudila. Ony jsou sepisovány z archivů, což šlo poznat, protože mi přišlo, jako kdybych četl nějakou odbornou knihu. Kdybych chtěl to, tak bych šáhl asi po něčem jiném....
Taky mě naštvalo, že tak byl i jeden nedořešený případ. To bych v takové knize nečekal, ale potěšený jsem nebyl. Ke konci jsem se do čtení doslova nutil, a kdybych ji neměl na recenzi, nedočetl bych ji.

Abych jenom nekritizoval, tak co se ki líbilo byla rozmanitost. Nejsou tam jenom vraždy, ale i vyšteřování loupeže, zásypu hornického dolu, nebo třeba požáru. Taky bylo zajímavé vyšteřování, protože v té době (kniha obsahuje případy z období začátku až do třičtvrtiny minulého století) nebyly technologie na vyšetřovaní jako dnes. Takže se zjišťoval viník (či viníci) podle toho kdo co viděl, kdo s kým mluvil, kdo kde byl, atd. . A taky bych chtěl vyzdvyhnout tu obrázkovou přilohu na konci. U některých obrázků jsem se i divil, jako tohle v knize mohlo projít?

Ke konci chci říct, že kniha nebyla špatná, ale mně nesedla. Byla asi na mě moc složitá....

nicool_mum
23.02.2023 4 z 5

Milujete zločiny? Teda ty psané...?
Tak tohle je přesně pro vás . Průvodce českým zločinem minulého století. Z některých vám bude běhat mráz po zádech. Je zajímavé sledovat,jak se dřív vyšetřovalo ( bez dnešní moderní technologie) . Kniha je celkově složitě napsaná, spíš jako by jste četli policejní spis.... Což mi vadilo. Kniha také není pro slabší povahy,pánové totiž nešetřili detaily. Ale pro milovníky true crime ideální čtení.

Magdalenkačte
18.02.2023 4 z 5

Skutečné zločiny po Česku jsou skvělá kniha pro všechny milovníky krimi.

Pánové Galaš a Vaněček jsou opravdu profesionálové a je poznat, že mají za sebou léta praxe. Každý příběh je jiný a čtenář zjistí, jak probíhalo vyšetřování dříve.
Mě osobně se moc líbila kapitola 5, protože její děj se odehrává v Brně a je tam dokonce i zmínka o ulici na které nyní bydlím.
Jediné, co bych změnila je to, že bych dala fotopřílohy ke každé kapitole a ne souhrnně dozadu.

Shadycat
17.02.2023 5 z 5

Je to z jedné edice s knihou Skutečné zločiny na Ostravsku - ale jsou to dost rozdílné knihy. Tahle je perfektní pro všechny, kdo chtějí poznat skutečnou policejní práci a její vývoj v průběhu minulého století. Je dost zajímavá, přesná a chvílemi až vyčerpávající. Ta druhá kniha je pro fanoušky krvavého bulváru, ale taky se čte skvěle. :)

Domieeele
16.02.2023 2 z 5

Škoda, že obrázky byly až na konci a né u samotných zločinů, opravdu nemá člověk chuť listovat tam a zpátky. Styl psaný jak dějepisná učebnice v 9. ročníku, kdy už fakt nemůžete.
Zločinu málo a zbytečně tenká knížka. Neskutečné zklamání.

okeey
14.02.2023 5 z 5

Obsahem této knihy jsou skutečné české zločiny (jak už nám říká název), které vstoupily do dějin kriminalistiky. Zpracovala je dvojice známých policistů - Miloš Vaněček (major ve výslužbě, policejní rada, policejní historik a publicista) a Radek Galaš (podplukovník ve výslužbě, český policista, historik, kurátor, publicista a ředitel Policejního muzea v Praze).
V knize najdeme jedny z nejvýznamnějších, ale už ne tak známých českých případů 20. století a ne všechny se staly na území dnešního Česka.
Dočteme se třeba o vraždě Josefa Kajetána Tyla, o které jsem neměla ani ponětí nebo jaký byl konec ,,Princezny noci" Cecílie Barákové a mnoho dalšího.
Neméně důležitou je také bohatá a velmi detailní obrazová příloha a slovo závěrem - jak pracovala policie dříve.
Kniha je velice zajímavá a dozvěděla jsem se spoustu věcí, jako například sedm základních kriminalistických otázek - kdy, kde, kdo, co, jak, čím, proč - jež se učí na každé policejní škole.
S každým dalším příběhem se mi tajil dech víc a víc, jelikož páni autoři rozhodně nešetřili detaily u jednotlivých zločinů, tak bych ráda upozornila na to, že kniha není pro slabší povahy. Ale pokud vás zajímá true crime, jste zločinožrouti (podcast Opravdové zločiny), sledujete kdejakou detektivku, tak věřím, že se vám bude kniha líbit tak jako mně.
Hodnotím titul velmi kladně a myslím si, že by kniha neměla chybět v knihovně žádného kriminalisty, policisty či člověka, který se o toto téma zajímá, stejně jako já.

Marisa
13.02.2023

Na téhle knize je opravdu originální to časové spektrum. Když jsem četla ty nejstarší případy, měla jsem pocit, jako kdybych sledovala takové ty staré detektivky. To mě opravdu zaujalo a nepustilo. Postupně ale kniha ztrácela dech. Například během kapitoly o útěku v bedně jsem se zasekla na delší dobu. Na můj vkus to bylo popisováno až moc zdlouhavě. Oceňuji ale pestrost vybraných případů a přílohu. Styl autorů mi sedl, ale dovedu si představit několik stran osekat.

EvikU.
11.02.2023 4 z 5

Kniha obsahuje několik kriminalistických případů v průběhu 100 let. Je zajímavé pozorovat jak se měnilo vyšetřování, jak se měnily názvy policistů, kriminalistů. Od rady přes VB po policisté. Moc se mi líbil i policejní žargon, nebo-li policejní hantýrka, která se naopak napříč stoletím vůbec nemění. A spousta slov mezi sebou znají jen příslušníci policie.

Některé případy vyřešené, některé vyšetřované spoustu let, protože se obviněný stále odvolává. Pak i nějaké případy, přes velkou snahu vyšetřovatelů nevyřešen.

Ale jinak tam bylo spoustu paragrafů a jiných věcí, které běžný čtenář asi neocení. A ještě mě malinko zklamalo, že jsou případy popsány jako článek v novinách. Co jak vyšetřoval kdo, kdo provedl pitvu, k čemu došli. Já se při knize vůbec nebála. Bylo to jako když si přečtu noviny. Možná bych brala jen jiný styl psaní. Možná dát jednotlivé příběhy do povídky tady i teď a klidně tam pak dopsat, jak byl případ vyřešen…

Ale co musím na knize vypíchnout a pochválit jsou informace, kdy byla zločinnost největší, v jakých letech a proč a fotodokumentace.

Já osobně mám radši příběh, klidně podle skutečné události, ale teď právě jsem v příběhu. Kdo má rád fakta, bude spokojený. Kniha se četla poměrně rychle.

Jane2016
10.02.2023 5 z 5

Skutečné zločiny po Česku, jedna z nejvíce detailních a nejvíce propracovaných knížek, co jsem na téma zločinu četla.

A ani jeden příběh jsem neznala, opravdu všechny pro mě byly nové. A o to větší ve mně zanechaly stopu. Autoři popisují všechny jednotlivé příběhy velmi detailně, jsou zde názvy ulic, paragrafů či jmen většiny zúčastněných, kteří se na daném vyšetřování podíleli. Musím se přiznat, že mi to chvilkami vadilo, hlavně na začátku čtení jsem jména advokátů a dalších osob ve vyšetřování přeskakovala, ale jak kniha pokračovala dál, vadilo mi to míň a míň. Čili dá se na to zvyknout.

Jedná se o příběhy, které jsou většinou staršího rázu, tudíž si myslím, že pokud se do knihy pustí stejný milovník zločinu jako já, najde zde spoustu nových případů.

Předem Vás musím upozornit na obrázkovou přílohu, která byla poměrně drsná i na mě. Jsou zde fotky těl, torz, proto doporučuji zavítat do této části knihy čtenářům, kteří mají silnější žaludek.

Kniha ale byla přesně taková, jakou jsem jí čekala. A dozvěděla jsem se spoustu nových věcí. Rozhodně by měla být v knihovně každého správného milovníka zločinu!

okeey
08.02.2023 5 z 5

Obsahem této knihy jsou skutečné české zločiny (jak už nám říká název), které vstoupily do dějin kriminalistiky. Zpracovala je dvojice známých policistů - Miloš Vaněček (major ve výslužbě, policejní rada, policejní historik a publicista) a Radek Galaš (podplukovník ve výslužbě, český policista, historik, kurátor, publicista a ředitel Policejního muzea v Praze).
V knize najdeme jedny z nejvýznamnějších, ale už ne tak známých českých případů 20. století a ne všechny se staly na území dnešního Česka.
Dočteme se třeba o vraždě Josefa Kajetána Tyla, o které jsem neměla ani ponětí nebo jaký byl konec ,,Princezny noci" Cecílie Barákové a mnoho dalšího.
Neméně důležitou je také bohatá a velmi detailní obrazová příloha a slovo závěrem - jak pracovala policie dříve.
Kniha je velice zajímavá a dozvěděla jsem se spoustu věcí, jako například sedm základních kriminalistických otázek - kdy, kde, kdo, co, jak, čím, proč - jež se učí na každé policejní škole.
S každým dalším příběhem se mi tajil dech víc a víc, jelikož páni autoři rozhodně nešetřili detaily u jednotlivých zločinů, tak bych ráda upozornila na to, že kniha není pro slabší povahy. Ale pokud vás zajímá true crime, jste zločinožrouti (podcast Opravdové zločiny), sledujete kdejakou detektivku, tak věřím, že se vám bude kniha líbit tak jako mně.
Hodnotím titul velmi kladně a myslím si, že by kniha neměla chybět v knihovně žádného kriminalisty, policisty či člověka, který se o toto téma zajímá, stejně jako já.

mag097
07.02.2023 3 z 5

Skutečně zločiny po Česku pomocí dvanácti příběhu představují historii českého zločinu minulého století. Autoři se v knize zabývají nejen vraždami, ale i jedním důlním neštěstím, krádeží nebo promlčením zločinu.

Největší slabinou/předností této knihy je styl představení příběhu. Autoři jdou hodně do hloubky a při čtení byste mohli mít pocit, že čtete skutečný policejní spis. Což na rovinu, není pro všechny úplně zaživné čtení. Já osobně se několikrát přistihla, že kvůli nadmíře informací ztrácím pozornost a víc by se mi líbilo, kdyby byla kniha napsaná trochu víc přístupnou formou.

Nadruhou stranu oceňuji výběr případů, které kolikrát byli natolik obyčejné, že si díky nim člověk udělal představu o "běžném" zločinu nebo jindy byly naopak natolik ojedinělé, že člověk nestíhal valit oči.

Knížka je doplněna o obrázkovou přílohu, kterou doporučuji pouze silnějším povahám.

Anží
07.02.2023 5 z 5

Perfektní průvodce českým zločinem za posledních 100 let, ve kterém najdete:
▪️ příběhy skutečných zločinů přímo od odborníků
▪️ zákulisí vyšetřování vražd
▪️ autentické foto a dokumenty
▪️ přepsané výslechy a popisy míst činů

Za mě jedna z nejlepších knih o tomto tématu, co v Česku vyšla.

Verida
07.02.2023 5 z 5

Další crime skvost do mé sbírky.
Napsali jí známí elitní vyšetřovatelé pan Miloš Vaněček a Radek Galáš.
V knize najdete 12.mrazivých pravdivých případů 20.století české kriminalistiky.Případy jsou dostatečně podrobně rozepsány,což mě hodně bavilo. Díky google jsem si k těm případům mohla víc dotvořit obraz. V příbězích jsou i přesné přepisy výpovědí a proto mi každý případ přišel velice autentický.
Musím vypíchnout pro mě nejzajímavější případy a to žena ve Vltavě nebo promlčení.
V knize najdete taky velmi obsáhlou obrazovou část.

Štítky knihy

skutečné kriminální případy

Autoři knihy

Radek Galaš
česká, 1967
Miloš Vaněček
česká, 1955

Kniha Skutečné zločiny po Česku je v

Právě čtených3x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce70x
Chystám se číst68x
Chci si koupit38x
dalších seznamech2x