Miluju Paříž

recenze

Obchůdek s knihami (2023) 4 z 5 / bradovav
Obchůdek s knihami

Obálka: 5*
Hlavní postava: 3*
Děj: 4*
@grada_cz @cosmopolis_cz #spoluprace

Poslední dobou mám to štěstí číst knihy z prostředí mé milované Paříže. Města, které jsem navštívila jako náctiletá a do dnes zůstává v mém srdci s toužím se tam vrátit.

Žádná kniha, kterou jsem zatím četla ale nedokázala zachytit tu atmosféru, tu čarovnost Paříže, která si některé lidi získá a už je nepustí. Tato kniha toto dokázala! Při čtení na mě dýchla atmosféra, zasnila jsem se a ocitla jsem se zpět v Paříži. Při vyprávění o místních obchodnících jsem dostala chuť vydat se a hledat skryté obchody.

Hlavní myšlenka příběhu (výměna obchodů) mi přišla na stejný princip jako ve filmu Prázdniny s Cameron Diaz. Dvě mladé ženy si vymění obchody, aby vystoupily ze stereotypu všedních dní, unikly před trápením s láskou a možná i objevily své pravé já. Naše hlavní hrdinka se díky tomu dostane z malého městečka na pobřeží Seiny. Její partner, novinář na volné noze, cestuje po světě a ona využívá chvilky samoty k poznání nové země a nového města. Cesta to není jednoduchá, má totiž naivní představu, že bez manažerských znalostí či zkušeností zvládne řídit velký podnik své kamarádky. To vše navíc bez znalosti nátury místních lidí. První chvíle v novém působišti jsou tak velkým bojem a snahou vydržet a nevzdát to. Mě tato naivní představa a nulová příprava na novou pozici vyloženě vytáčela.

Kniha ovšem není postavena na příběhu toho, jak se hlavní hrdinka plácá v nové funkci. Jejím hlavním záměrem je ukázat krásy Francie, zapůsobit na čtenáře a dodat jim kuráž ve chvíli, kdy pro ně není nějaká situace snadná. A právě za tento přesah dávám knize vyšší hodnocení, než kdybych hodnotila samotný příběh ztracené mladé ženy, který má závěr jak z pohádky.

Celkové hodnocení: 4* z 5*

P.S. Kdo mě vezme do Paříže? Hned!


Obchůdek s knihami Obchůdek s knihami Rebecca Raisin

Plachá majitelka knihkupectví Sarah Smithová dostala jedinečnou příležitost. Její kamarádka z Paříže jí nabídla, aby si spolu na půl roku vyměnily obchody! Není divu, že s tím Sarah okamžitě souhlasila – vždyť kdo by odmítl výlet ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář