Žiju bez dětí a je mi dobře

recenze

Žiju bez dětí (2024) 4 z 5 / ELIKALLY
Žiju bez dětí

Kniha, osm rozhovorů a 9 příběhů bezdětnosti jak zní název anotace.
Kniha je souborem rozhovorů moderátorky Martiny Hynkové Vrbové a vznikala v časovém období dvou let.
Proč vznikla tato kniha a proč vznikla až teď, byly hlavní dvě otázky, které jsem si kladla dříve než jsem ji otevřela. O autorčině soukromí jsem toho mnoho nevěděla, zajímalo mě hlavně jak se s tématem popere žena, která sama děti má.
Rozhovory jsou vedeny intimní formou a občas zaznívají otázky, které již vyžadují jistý bližší vztah mezi novinářem a osobou, s níž je rozhovor veden.
V knize se objevuje pestrá paleta žen a jejich důvodů či příčin bezdětnosti.
Jak se již nabízí, ne vždy je bezdětnost rozhodnutím ženy či páru, jsou zde i příběhy smutné, kdy tomu nechtěla sama příroda.
Ač by se zdála dnešní doba již otevřená a méně soudící ostatní, všechny do jedné se setkaly ve svém bližším či širším okolí s otázkou na důvody jejich rozhodnutí. Většina lidí totiž předpokládá, že děti mít nechcete, případně když to nejde, že je vaší skoro povinností zkoušet to do vyčerpání fyzična i psychična všemi dostupnými prostředky.
Ještě stále se setkáváme s nepochopením, že ženy se tak mohou svobodně rozhodnout a jsou vystaveny předsudkům okolí či nevyžádaným soudům o sobectví.
Lidé si často neuvědomují jak zraňující mohou být už jen otázky na toto téma.
Je naše společnost již dostatečně zralá a především empatická vůči této skupině žen, které životem procházejí bez dětského křiku a smíchu?
Jak statečné a silné či naopak zlomené jsou to členky naší komunity a je opravdu nutné jim jejich rozhodnutí či úděl ještě ztěžovat ?
Nejvíce mě paradoxně oslovil příběh poslední a nejstarší z nich. Některé byly na můj subjektivní vkus trochu více spojeny s ezosvětem než je mi blízké, ale všem osloveným se podařilo mě jistým způsobem zasáhnout.
Knihu bych doporučila všem, aby se naše společnost dokázala stát více tolerantnější, ke všem, kteří nezapadají do škatulky toho "co je normální".


Žiju bez dětí Žiju bez dětí Martina Hynková Vrbová

Moderátorka ČT Martina Hynková Vrbová v průběhu dvou let vyzpovídala bezdětné ženy různého věku, povolání i zájmů. Vznikla tak fascinující mozaika příběhů, které otevírají hluboká témata rodiny, hodnot i partnerských vztahů. Jedna... více


Komentáře (0)

Přidat komentář