Mozaika duše a lehký návod k ní

recenze

Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy (2023) 4 z 5 / ELIKALLY
Mozaika duše: Desatero pro zdravější duši a vztahy

Přiznám se hned na úvod, že Tomáše Kvapilíka neznám, ani jsem dosud nenarazila na jeho podcast.
Tzv. seberozvojové knihy, do kterých bych přiřadila i tuto, nevyhledávám nijak programově, ale sympatický výzor autora mě ponoukl po ní sáhnout.
Pokud nezapočítám úvodní a závěrečné slovo, je rozdělena do 10 kapitol, každá uvedena příběhem "ze života". Následuje popis tématu vysvětlený na příkladech z onoho příběhu.
Nezvykle pro mne se v knize také objevují také kódy, jejíchž naskenování se dostanete na video na youtube, kde je daná problematika zm9něna ještě obšírněji. Tento zajímavý prvek jsem využívala hojně, zvláště večer, kdy se ke konci kapitoly poslech skvěle hodil k dokreslení tématu.
Jednotlivá témata jsou vysvětlována přehledně až tak hezky laicky, aby to pochopil i úplný začátečník, který se přišel pouze ze zvědavosti dovzdělat.
Kniha chvílemi působí až učebnicovým dojmem, což není myšleno jako kritika.
Témata jsou pestrá od sebepřijetí, přes stres, úzkost, strach, osamělost až po ta povzbuzující jako komunikace, sebepoznání, klid a rovnováha.
Autor se nebojí být závěrem ani více osobní.
A čtenář odchází obohacen o věci, které vzadu v hlavě trochu tušil, jen mu občas možná chyběly větší souvislosti či jiný, možná vzdálenější úhel pohledu.

Komentáře (0)

Přidat komentář