Vraždy s odstupem

recenze

Vraždy s odstupem (2021) 4 z 5 / evasamankova
Vraždy s odstupem

Malé české městečko na Vysočině, mladý obvodní lékař, který právě začíná ve své nové praxi, a mrtvá zdravotní sestřička, jíž vzal někdo nemilosrdně život. Jaké pozadí stojí za vraždou, a proč se pachatel rozhodl postarší vdovu zabít?

Vraždy s odstupem jsou literární prvotinou české autorky Michaely Mužíkové. Kniha vyšla v nakladatelství Moba v „zelené“ edici Původní česká detektivka. Příběh zasazený do malebného městečka na Vysočině, obehnaného kopcovitou krajinou s hustým lesním porostem, je čistokrevným žánrovým kouskem.

Autorka své postavy představuje postupně, vždy jen velmi zběžně, nijak nezachází do hloubky, která by si žádala psychologickou profilaci. Hlavní roli tu hraje policejní pátrání a kolem něj se také všechno odvíjí. Parta policejních detektivů vede výslechy, obchází případné svědky, podrobuje se mravenčí policejní práci a po drobných krůčcích se dobírá pravdy.

Obětí násilného činu se v městečku Bartošovice stala zdravotní sestra Hana Jouzová, udržovaná padesátnice, která byla již několik let vdovou. Mladý obvodní lékař Marek Dostál, který se právě přistěhoval a vystřídal dosluhujícího lékaře v místní ordinaci, s ní stačil odpracovat pouze jedinou směnu, než ji v jejím domě našel mrtvou.

Nezůstane ale jen u jedné vraždy, brzy následuje druhá. Kdo v poklidném městečku rozvířil vlny a vnesl do něj smrt? Jde o loupež, vydírání či pomstu? Policistům bude do jejich práce trochu fušovat i nový pan doktor. Jak to celé dopadne, se čtenář dozví až na samotném konci, přesto dovtípit se a vydedukovat pachatele je možné při troše pozornosti už mnohem dříve.

Michaela Mužíková je příjemná a sympatická vypravěčka. Nekomplikovaný a přímý styl i odlehčená nota jsou stěžejní body její vypravěčské polohy. Ze všeho nejvíc je tak její kniha hlavně oddechové čtení, které stojí na detektivní mozaice, občas poněkud neschopných detektivech a dobře prokreslené atmosféře. Dějem se míhá slušná řádka postav, čtenář se v nich však bezproblémově orientuje. To vše plyne ve svižném tempu skrze krátké kapitoly.

Vraždy s odstupem jsou čtivým detektivním příběhem z české kotliny, který se drží rámce klasické detektivky a nabízí příjemně odpočinkové „vražedné“ čtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář