Nebezpečné křižovatky

recenze

Nebezpečné křižovatky (2020) 3 z 5 / evasamankova
Nebezpečné křižovatky

Dlouhých deset let pobýval za mřížemi ve vězení. Nyní se před ním vrata věznice otvírají a on se ocitá konečně na svobodě. Jak těžké bude znovu vplout do běžného života? Co ho čeká, a jak se se vším vypořádá?

Ostřílený český spisovatel Jiří Hanibal je autorem bezmála třicítky knih. Tou nejnovější je román s názvem Nebezpečné křižovatky, který vydalo brněnské nakladatelství Moba. V něm Jiří Hanibal představuje čtenářům třiapadesátiletého hrdinu, který právě začíná novou etapu svého života.

Příběh je situován do současnosti a jeho hlavní postavou je bývalý profesor matematiky Bedřich Kasal, který se po deseti letech strávených ve vězení, kde si odpykával trest za zabití milence své manželky, konečně dostává na svobodu.

Bedřich si zpočátku svůj životní restart maluje dosti „na růžovo“. Realita mu však velmi rychle dává ledovou sprchu a nutí ho přiznat si, že najít dobré zaměstnání i příjemné bydlení, nebude nijak snadné. Každý den přináší nové svízele a rýsuje život, se kterým Bedřich není ani trochu spokojený. Do cesty se mu navíc připlétá bývalý spoluvězeň, díky němuž se znovu ocitá na šikmé ploše.

Do Bedřichova života vnáší občasný závan větru jeho bývalá žena Helena, jeden stárnoucí profesor, s nímž kdysi pracoval na překladech poezie, nebo syn Jakub, přicházející si pro otcovskou radu. Vichřici však nakonec způsobí, když Bedřichovi nechtíc, vinou sledu událostí, skončí v klíně balík „krvavých“ peněz. Situace se dramaticky mění a Bedřichova cesta dostává nový směr. Podaří se mu ukočírovat svůj život, vzít otěže konečně do svých rukou a se vším se vypořádat?

Autor hovoří ke čtenáři nenáročným vypravěčským stylem. Jednoduchá linie příběhu odkrývá události chronologicky krok za krokem, bez výraznějších zaškobrtnutí. Děj plyne v pozvolném tempu a hrdinův osud zrcadlí reálie veskrze běžného života - starosti o bydlení, peníze, zaměstnání.

Hlavní postava se také zmítá v nejrůznějších pocitech, ať už osamělosti, rezignace či touze po lepším životě. Samotná psychologie postavy má však spíše plošší záběr, autor se spokojí s velmi letmým a povrchním náhledem do Bedřichova nitra. Příběh obvykle plyne v klidných vodách, místy však přeci jen příval adrenalinu hladinu o trochu zvedne a vítaným způsobem rozvíří.

Nebezpečné křižovatky jsou odpočinkovým čtením, v němž nechybí žárlivost, trest, útěk, ani láska, smrt a touha po životě.

Komentáře (0)

Přidat komentář