Andělé smrti

recenze

Andělé smrti (2019) 4 z 5 / evasamankova
Andělé smrti

Stíny minulosti temnější než nejčernější tma. Starý klášter a dávné zločiny, které znovu po čtyřech desítkách let ožívají…

Knižní thriller s názvem Andělé smrti je druhou knihou irské autorky Patricie Gibneyové a zároveň úvodním dílem série s hlavní postavou inspektorky Lottie Parkerové.

Patricia Gibneyová se pustila do intenzivního psaní po smrti svého milovaného manžela. Našla v tom nejúčinnější pomoc, jak čelit svému velikému žalu z jeho ztráty. Nejprve si sama vydala dětskou knihu, poté se ale pustila do psaní kriminálních thrillerů, u nichž zůstává.

Andělé smrti představují čtenáři sympatickou 44letou policejní inspektorku Lottie Parkerovou, matku tří dětí, vdovu, která žal ze ztráty manžela i smutek z vrtochů osudu často zahání prášky a v minulosti i alkoholem. Lottie je ale i velký dříč, takže když v jejím městečku dojde k vraždě, kdy je ve zdejší katedrále nalezena uškrcená neznámá žena, a později za podivných okolností zase oběšený muž na stromě, zahryzává se do případu jako buldok.

Stop vedoucích k odhalení motivu i pachatele je však zoufale málo a policie marně tápe. Postupem doby jisté indicie začínají ukazovat k místnímu klášteru svaté Anděly, dnes prázdnému a chátrajícímu, v minulosti však fungujícímu jako dětský domov. Jaká černá tajemství tyhle zdi skrývají?

Andělé smrti jsou temným detektivním thrillerem, který čtenáře zrovna nešetří. Těžká dusivá atmosféra, napětí, spousty otázek, minimum odpovědí, beznaděj, strach. Patricia Gibneyová skutečně umí ve čtenáři vyvolat stísněný, mrazivý pocit.

Její vypravěčský styl je srozumitelný, tempo příběhu spíše pomalejší, avšak s naprosto plynulou gradací. Ačkoliv se příběh odehrává během devíti dnů, rozsah vedlejších odboček zápletky je vcelku bohatý. S tím se „na scéně“ objevuje i poměrně velká řádka postav.

Konečné rozpletení klubka tajemství tak působí přeci jen trochu překombinovaně. K nalezení na přebalu slibovaného „zvratu, z kterého vám spadne brada!“ je dobré vzít si lupu, ale ani tak není úspěch zaručen. Protože je vývoj příběhu v mnoha směrech poměrně dobře předvídatelný, lze vydedukovat leccos ještě před potvrzením autorky.

Andělé smrti jsou temným thrillerem nalézajícím inspiraci v ještě tmavší a prohnilejší třinácté komnatě katolické církve a jejích skandálů s chováním některých kněží. Mrazivě čtivý příběh.

Komentáře (0)

Přidat komentář