Vrátili se, asi to nikdy neskončí

recenze

Stínový vrah (2019) 3 z 5 / Jack333
Stínový vrah

Nastalo to, čeho jsme se vždycky obávali. Existují lidé, kteří chtějí, aby naše země byla rozvrácena a uchvácena tím větším bratrem někde z východu. Proč tomu musíme čelit i dnes? Kdo se nám opovážil narušovat naši svobodu?

Ostrov ohně a ledu. Reykjavík je zděšen vraždou. Střelou do hlavy je usmrcen Felix Lunden. Je možné, že to nějak souvisí s jeho rodinou, která měla a možná ještě je napojená na islandské nacisty? Dozvěděl se snad někdo o tom, že se v současnosti chystá něco, co souvisí s těmi hrůzami druhé světové války a pokusech na lidech? Proč musí za tu možnou pravdu umřít?

Arnaldur Indridason se tentokrát ponořil do trochu historických věcí a nejsem přesvědčen o tom, že by mu sedly. Nenašel jsem mnoho kladných věcí, ačkoliv se tato kniha stává jakýmsi zrcadlem toho, kam se člověk může v dnešním světě dopracovat, ať už z jakéhokoliv důvodu a příčiny, která pak vede k sebedestrukci.

Na druhou stranu příběh je koncipován tak, aby odsýpal a nenudil, což hodnotím velmi kladně. Hrdinové jsou ale spíše klasickými černobílými postavami, o kterých prostě víte, co si máte myslet a kam směřují, nemají v sobě pořádné tajemství, naštěstí je autor zasadil do zvláštního prostředí, které vás může uchvátit.

*
Rudolf zíral na Flóventa, zatímco jeho ohromení pomalu přerůstalo v zlost. Lékař ho provokoval k prudké reakci, již se také dočkal. Bylo tak těžké z něj dostat něco o jeho synovi nebo o něm samotném, že Flóvent neviděl jinou možnost než ho zahnat do úzkých, vyděsit ho, znejistit ho. A to se mu povedlo. Rudolf svíral opěrky invalidního vozíku takovou silou, až mu úplně zbělely klouby prstů.
„Zbláznil jste se?“ zasupěl a napřímil se. „Co vás to napadá, ptát se na takové věci?! Chcete tím snad naznačit, že si přeju smrt svého syna? Tohle si myslíte?“
*


Stínový vrah Stínový vrah Arnaldur Indriðason

V bytě v centru Reykjavíku byla nalezena mrtvola obchodního cestujícího. Střela do hlavy, která jej usmrtila, nasvědčuje chladnokrevné popravě. Policie začne ihned podezřívat spojenecké vojáky, kteří během druhé světové války zapl... více


Komentáře (0)

Přidat komentář