Vládci popela aneb Když fénix hoří

recenze

Vládci popela (2021) 3 z 5 / ZapisnikTerky
Vládci popela

Jaká kniha vám naposledy připomněla jiný příběh, přestože byla docela odlišná?

U mnoha recenzí, které jsem četla, se Vládci popela hodně srovnávají s Hunger games. Za mě je ta podobnost vlastně jen v dostihu a to jen malá. Ale taky jsem z toho cítila ten vibe.

Upřímně musím říct, že tady mě seznamování se světem vůbec nebavilo. Až do nějaké cca 100 strany jsem se docela nudila. Obecně mi v této části chybělo větší seznámení s alchymií nebo božstvy. V tomto dílu bylo těchto zajímavých a originálních věcí žalostně málo vysvětleno. Navíc, jak vlastně detailně vypadá takový fénix? Je jako na obálce - takový lávový? Nebo vypadá jako obyčejný kůň s danými vylepšeními? Doufejme, že se víc informací dozvíme v dalších dílech.
Od půlky knihy jsem se ale začala docela bavit. Moc se mi líbilo, že byl příběh vyprávěn z pohledu tří různých postav a líbilo se mi jejich rozložení – Dividiánka Imelda (chudá dívka z řad menšiny), Táhloruký Adrian (syn revolucionáře, který nedostatkem netrpí) a Popeliánka Pippa (dcera dvou šampiónů dostihu, která je hvězdou). Pippa a její kapitoly byly navíc psány du formou (jako by mluvila sama k sobě). Prvně jsem se toho dost bála, ale musím říct, že se tento styl četl velmi dobře a Pippa mi byla postupem děje víc a víc sympatická.
Dostih se pak četl opravdu jedním dechem. Líbil se mi vývoj, kterým si postavy prošly díky dostihu a taky to, jak rychle se musely přizpůsobit. Některé z těch zvratů, uznávám, byli celkem průhledné, třeba první ráno dostihu u Pippy… ale celkově to bylo docela našlapané a i bych snesla pár kapitol navíc z tohoto super dostihu.
Zakončení příběhu se mi líbilo moc. Mám navíc pocit, že tu máme na spadnutí jednu romantickou linku (znáte mě, já miluju romantické linky :D) a navíc by to mohlo být enemies to lovers, to je jedna z mých oblíbených… No, necháme se překvapit dalšími díly.
Obálka a grafika: Obálka je opravdu nádherná! To vyobrazení koně je dokonalé. Navíc, stejná je kniha i pod přebalem a to je super!

Verdikt: Až na nudnější začátek to byl slibný start série a já se moc těším na další díly. Knihu bych doporučila každému, kterému se líbila nálada Hunger games. Dávám 3,5 hvězdy.


Vládci popela Vládci popela Scott Reintgen

Už odedávna, kdy Popeliáni dostali od svých božstev fénixy, na nich jezdí do bitev, na lov a zejména na proslulém Dostihu. Elitní jezdci ze znepřátelených kultur touží po vítězství, a tak pilují dávné umění vytvářet a ovládat fén... více


Komentáře (0)

Přidat komentář