Vládci popela aneb Když fénix hoří

recenze

Vládci popela (2021) 3 z 5 / ZapisnikTerky
Vládci popela

Jaká kniha vám naposledy připomněla jiný příběh, přestože byla docela odlišná?

U mnoha recenzí, které jsem četla, se Vládci popela hodně srovnávají s Hunger games. Za mě je ta podobnost vlastně jen v dostihu a to jen malá. Ale taky jsem z toho cítila ten vibe.

Upřímně musím říct, že tady mě seznamování se světem vůbec nebavilo. Až do nějaké cca 100 strany jsem se docela nudila. Obecně mi v této části chybělo větší seznámení s alchymií nebo božstvy. V tomto dílu bylo těchto zajímavých a originálních věcí žalostně málo vysvětleno. Navíc, jak vlastně detailně vypadá takový fénix? Je jako na obálce - takový lávový? Nebo vypadá jako obyčejný kůň s danými vylepšeními? Doufejme, že se víc informací dozvíme v dalších dílech.
Od půlky knihy jsem se ale začala docela bavit. Moc se mi líbilo, že byl příběh vyprávěn z pohledu tří různých postav a líbilo se mi jejich rozložení – Dividiánka Imelda (chudá dívka z řad menšiny), Táhloruký Adrian (syn revolucionáře, který nedostatkem netrpí) a Popeliánka Pippa (dcera dvou šampiónů dostihu, která je hvězdou). Pippa a její kapitoly byly navíc psány du formou (jako by mluvila sama k sobě). Prvně jsem se toho dost bála, ale musím říct, že se tento styl četl velmi dobře a Pippa mi byla postupem děje víc a víc sympatická.
Dostih se pak četl opravdu jedním dechem. Líbil se mi vývoj, kterým si postavy prošly díky dostihu a taky to, jak rychle se musely přizpůsobit. Některé z těch zvratů, uznávám, byli celkem průhledné, třeba první ráno dostihu u Pippy… ale celkově to bylo docela našlapané a i bych snesla pár kapitol navíc z tohoto super dostihu.
Zakončení příběhu se mi líbilo moc. Mám navíc pocit, že tu máme na spadnutí jednu romantickou linku (znáte mě, já miluju romantické linky :D) a navíc by to mohlo být enemies to lovers, to je jedna z mých oblíbených… No, necháme se překvapit dalšími díly.
Obálka a grafika: Obálka je opravdu nádherná! To vyobrazení koně je dokonalé. Navíc, stejná je kniha i pod přebalem a to je super!

Verdikt: Až na nudnější začátek to byl slibný start série a já se moc těším na další díly. Knihu bych doporučila každému, kterému se líbila nálada Hunger games. Dávám 3,5 hvězdy.

Komentáře (0)

Přidat komentář