Sváteční vražda

recenze

Sváteční vražda (2023) 3 z 5 / Rasttea
Sváteční vražda

Moc jsem se na tento detektivní příběh těšila. Ovšem vizuál a anotace nabízí něco, co sice je hezkou původní myšlenkou, ovšem byť jako pocta detektivním případům Agathy Christie případně navodit diváky série Na nože (Kives Out) je ovšem nad síly autorky Ady Monchrieffové a nabízí pouze verzi „z Wishe“.
Na šlechtické sídlo Lady a Lorda Wesburyových se sejde společnost k oslavám vánočních svátků, následného honu, k několika dnům pohody, dostatku jídla, pití, dárků a vybrané společnosti. Ovšem nálezem jednoho zúčastněného v brzkých ranních hodinách na Boží hod celou situaci změní a sledujeme, jak ústřední postava Hugh vynakládá své zkušenosti z laboratoře do přímo laboratorního zkoumání okolností a pitvání jednotlivých účastníků a jejich života a případných kostlivců ve skříni, kteří při procesu vyplavou na povrch.
Musím říci, že oceňuji odlehčenou, zrychlenou a zjednodušenou formu vyprávění. Konečné rozuzlení se četlo rychle. Ovšem musím přiznat, že jsem se jinak po celou dobu těžce vyprávěním prodírala. Postavy jsou představeny ve velmi rychlém sledu okamžitě od první stránky a já měla pocit, že se v nich ztrácím a tak nějak jsem tušila proč – nedokázala jsem si k nim vytvořit jako čtenář žádné pouto. Postupné rozkrývání příběhu bylo zábavné, ovšem ani jsem neměla chuť si vytipovat podezřelou osobu. Už to nereálné prvotní ošetření konstábla, kdy se velmi rychle nechalo sídlo a místo činu zamořit stopami neospravedlní ani velice tenká linka vysvětlení, že byly svátky. Na tom to bylo postavené velmi chabě, vágně a nerealisticky.
Příběh je vyprávěn er-formou, přičemž se autorka obrací, respektive zmiňuje čtenáře, což je asi částečně zmíněná pocta stylu A.CH. Ovšem na mě to působí nekonzistentně a pozornost to odvádí. Ale pravda, nejsem zarytým fanouškem A.CH. tak to může být situace, kdy nejsem koncovým publikem.
A ke slohové složce mi po celou dobu vyskakovaly malé vykřičníky: opravdu by se v meziválečné šlechtické anglické společnosti vyskytl výraz: „házet do něčeho vidle“ ? Opravdu by si úzká společnost (a nemyslím rodinné příslušníky) dovolila oslovovat majitelé šlechtického sídla „Lady W.“ a „Lorde W.“ ?


Sváteční vražda Sváteční vražda Ada Moncrieff

Zábavná detektivka z prostředí meziválečné anglické šlechty. Je prosinec 1938 a na anglické šlechtické sídlo Westbury Manor se sjíždí hosté na vánoční svátky. Místo očekávaných společenských her, vybraných pokrmů a vánočních dárků... více


Komentáře (0)

Přidat komentář