Stehy

recenze

Stehy (2022) 5 z 5 / _čtenářka_
Stehy

stehy
autor: Sára Zeithammerová
žánr: novela

TW: sebepoškozování

při setkání milenky a manželky ani jedna netuší, že obě vědí, kdo je ta druhá. dvě odlišné životní cesty se protly u jednoho muže ožívá tak dávná i nedávná minulost, kterou si nikdo nechce nijak zvlášť připomínat. stehy na starých ranách se začínají párat. je jen otázkou času než bolest začne být nesnesitelná.

hodnocení: 1***
výraz ,vyrazilo mi to dech rozhodně nevyjadřuje moje pocity. to, že jsem nebyla schopná se s události v knížce srovnat ještě několik dní po dočtení už možná sedí lépe.
současnou chvíli zachycuje možná deset stránek- ale nechci zbytečně ubrat. celý děj se vlastně odehrává v minulosti, která je nám podávána často na přeskáčku, hlavně v případě Lucie. to ovšem není výtka! děj působí hrozně srovnaně, přijde mi, když to řeknu hodně abstraktně, že jde prostě o minulost, která se už nějakým způsobem uzavřela. jsou to rány, které zacelily stehy. dech mi úplně vyrazila chvíle, kdy mi naplno došlo, co všechno se stalo před tím, než se otevřely dveře do butiku. nechci prozrazovat, ale pro ty, kteří četli a ničeho takového si nevšimli- například v jakém stavu byla Anna ještě hodinu před cinknutím zvonku u dveří.
Hynkovi vůbec nerozumím. má rozhodně psychické problémy, ale to neomlouvá, jak dokonale se chová na veřejnosti a co je schopen udělat u milenky. Lucie jeho úzkostným stavům také nerozumí, což si ale vykládám tak, že při její výchově nebylo něco takového vůbec bráno na mysli. proto nerozumí ani Julii. Julii jsem si strašně oblíbila, snažila jsem se nahlédnout za tu slupku privilegizované holky a vytvořila si k ní vztah. přijde mi, že Lucie působila až na několik výjimek dost chladně, ale vše roztálo, když volala Julii. bylo to dost možná poprvé, kdy řekla tak dlouhou přímou řeč. to dodává na autenticitě vypravování, častěji prezentuje svoje myšlenky a řeč ostatních než svou.
knížku budu rozhodně doporučovat dál, hodnotím jí nejvýše jak to jde, dávala bych si pozor na trigger warnings, pro někoho to nemusí být příjemné čtení (tedy to nebude pro nikoho, ale někoho by to mohlo vést k nepříjemným stavům). rozhodně bych chtěla vědět, jak to bude dál, ale moc v pokračování nevěřím :)

tuto recenzi i s fotkou, a další, najdete na profilu _ctenarka_


Stehy Stehy Sára Zeithammerová

Do butiku úspěšné návrhářky Lucie vejde Anna, mladá studentka filozofické fakulty, která si chce koupit nový kabát. Nesetkává se jen zákaznice s prodavačkou, ale především milenka s manželkou. Anna udržuje tajný poměr s Luciiným m... více


Komentáře (0)

Přidat komentář