Sestry pod vycházejícím sluncem

recenze

Sestry pod vycházejícím sluncem (2024) 5 z 5 / Rasttea
Sestry pod vycházejícím sluncem

Děkuji Albatros Media za poskytnutí reading copy. Autorka Tatéra z Osvětimi se ve své novince věnuje osudu centrální skupiny žen, které prošly japonskými zajateckými tábory ve válečném konfliktu mezi lety 1942 až do osvobození v roce 1945. Jak sama autorka tvrdí, nezpracovala tyto příběhy proto, aby se na zúčastněné nezapomnělo, ale aby se o nich svět dozvěděl.
Z mnoha a mnoha příběhů pro účely knižního zpracování se zaměřila převážně na příběh Nory Chambersové a zdravotní sestry Nesty Jamesové a jejich souputnic. Měla tu čest hovořit s rodinnými příslušníky. Spolu s dějem odehrávajícím se před očima sledujeme srdceryvné rozdělování rodin, nalodění na loď, ztroskotání, zajetí, pospolitosti, péči, rozdělování povinností, zaměstnávání, fungování v táborech, několikeré stěhování, boj o lidskou důstojnost, boje o život, odhodlání, morální sílu, lidskost, kreativitu, houževnatost, povznesení, které uskupení přináší samotná hudba, potíže se systémem, urputnost při jednání s vedoucím zajateckého tábora.
Následně autorka umně zprostředkovává nepopsatelné pocity, které provází osvobození a návrat, který mohl bohužel zažít již jen zlomek zúčastněných. Nehledě na to, že takové lidské selhání by se již nemělo opakovat a nikdo by si neměl projít tím, čím tito hrdinové a jim podobní. Nutno podotknout, že bohužel neustále po celém světě lidský faktor selhává a obávám se, že jelikož se z minulosti nedokáže lidstvo ponaučit, bude se historie opakovat.
Hezky je popsána historie centrálních hrdinek a při čtení seznamu všech dam, které ve skupině byly, nemůže člověk než jen s úctou a obdivem si ta jména říkat nahlas. Ať je jim země lehká.


Sestry pod vycházejícím sluncem Sestry pod vycházejícím sluncem Heather Morris

Silný příběh odvahy a přežití z japonského zajateckého tábora. Od autorky bestselleru Tatér z Osvětimi. Norah Chambersová miluje hudbu, svého manžela i svou osmiletou dceru. Jenže druhá světová válka umění nepřeje a rodiny kvůli... více


Komentáře (0)

Přidat komentář