S elegancí ježka

recenze

S elegancí ježka (2013) 4 z 5 / EvikU.
S elegancí ježka

Tato kniha si mě našla sama. Svým osobitým způsobem autorka filozofuje nad životem a jeho smyslem. Není důležité kdy umřeme, ale jak žijeme v přítomný okamžik.

Příběh si žije svůj život v jednom domě ve Francii, kde dělá domovnici Reneé, 54 letá vdova. Dům je rozdělený do 8 bytů. René je sice inteligentní, ale má ráda svůj klid, svého kocoura a svoje knihy. Nedává najevo svou chytrost, aby jí lidé dali pokoj, aby byla neviditelná.

V dalším bytě žije se svou sestrou a rodiči Paloma. Na svůj věk nadprůměrně chytrá 12 letá holka. Plánuje sebevraždu. Píše si deník a má hluboké myšlenky o životě.

Jejich vyprávění se střídá. René a Paloma. Některé myšlenky mě zaujaly, některé pasáže mě trochu nudily. A stále se to střídalo, kdy jsem byla spokojená a kdy jsem si říkala, že je to na mě moc. Moc myšlenek o ničem.

Příběh pak ale dostane nový impuls, když se do domu přistěhuje Japonský muž do jednoho uvolněného bytu. Pozná potenciál v René a pozve ji na večeři. Rozvíří stojaté vody domu. René se víc seznámí i s Palomou. Je jim všem spolu dobře, protože si naslouchají.

Díky konci knížky dávám o hvězdičku víc, než jsem původně myslela. Ten konec stojí za to.

Komentáře (0)

Přidat komentář