Řeka pochybností

recenze

Clayův most (2019) 5 z 5 / katy238
Clayův most

Mathew, Rory, Henry, Clay a Tommy. Pět bratrů Dunbarových, kteří zůstali sami. Jak k tomu všem došlo?

Pro odpověď na tuto otázku musíme jít proti proudu dunbarovský minulosti, jak píše nejstarší z bratrů, Mathew, na staré remingtónce a rozplétá a zároveň svazuje nitky příběhu. Ne velkého, ne malého, ne důležitého a ne bezvýznamného. Vypráví o jedné velké rodině, kterou osud rozložil, aby ji mohl spojit opět jeden most.

Most, který strhla divoká řeka a otec Michael se jednoho dne vrátí do domu, ve kterém kdysi nechal svých pět synů, aby je požádal o službu. Je třeba jej postavit znovu. Kdo mu pomůže?

Odejde jen Clay, aby se mnohokrát vrátil, aby se nevrátil nikdy.

Clayův most je kniha, jakých není mnoho a není to kniha, po které sáhnete zcela úmyslně. Příběh není líbivý a i když téma emigrace ze sovětských zemí zde je nakousnuto, není stěžejní. Příběh Polky Penelope, kterou její otec pošle za oceán za lepším životem, není důležitější než příběh Michaela, který tráví dětství a mládí v malém australském městečku na nekonečném venkově. Je to zde pouze zmíněno, ale bez toho se obejdete.

Skutečným tématem knihy je síla odpuštění, síla, která dokáže překlenout řeku, dokáže zbořit zdi a postavit mosty tam, kde by si nikdo nepomyslel, že je to ještě kdy možné.

Právě po smrti matky Penelope se otec od rodiny vzdálí na délku mnoha mostů a pět bratrů postaví zeď. Právě Clay dokáže vyšplhat na vrchol této zdi, přijmout otcovu ruku a jít s ním postavit most, jaký nebude mít obdoby.

Právě Clay nakonec na svých bedrech odnese nálož tíhy osudu největší...

Pokud knihu začnete číst jako knihu autora Zlodějky knih, rovnou ji darujte do kniho-budky nebo přemýšlivějšímu příbuznému. S modelem této mnohem známější knihy nemá tato nic společného. Snad právě jen téma odpuštění a rodinné bolesti, ale to jen velmi okrajově.

Svazek se ke mě dostal "omylem". Můj muž ji pro mě nedokázal vyhrát v soutěži v rádiu, tak mi ji raději koupil, protože se mu velice líbila anotace. Byl přesvědčený, že bych si ji měla přečíst, což jsem s radostí učinila. Cesta náhody. Pro tento příběh je to symbolické.

Clayův most si bude hledat ke čtenářům cestu o něco složitěji než zmiňovaná Zlodějka knih, která Clayovi vyšlapala cestu. Ale pokud se odvážíte na tuto svébytnou stavbičku vstoupit a přejít řeku pochybností, čeká vás milé setkání, které ve vás zůstane.

A od toho jsou mosty stavěny.


Clayův most Clayův most Markus Zusak

Pět nedospělých bratrů Dunbarových žije na předměstí australského města bez otce a matky, podle vlastních pravidel. Jejich domov se zmítá v chaosu. Matka chlapců, klavíristka, která na otcův podnět emigrovala z komunistického Pols... více


Komentáře (0)

Přidat komentář