Příběh ze středověku plný honby za spravedlností, ale i krve a temnoty

recenze

Země bezpráví (2024) 5 z 5 / LukBook
Země bezpráví

Země bezpráví je velice zajímavý historický román z dob, kdy rytíři dbali na svou čest. Vypravte se s autory Boydem a Beth Morrisonovými na dobrodružství plné intrik, bojů a touhy po spravedlnosti.

V hlavní roli je tu exkomunikovaný (vyloučený z církve) rytíř Gerard Fox, který v minulosti přišel o všechny své majetky, ale i nejbližší osoby. Snaží se najít cestu za spravedlností a přitom si vydělává svým mečem a lukem jak se dá. Jednoho dne shodou náhod zachrání dámu v nesnázích lady Isabel, která prchá před rytíři svého snoubence. Utekla totiž od něj spolu s velmi cennou relikvií, která může světu ukázat neviděné. V tu chvíli ovšem ještě Fox netuší, jak mu tento šlechetný čin zkomplikuje život.

Mám před sebou velice zajímavý historický román odehrávající se ve středověku 14. století. Konkrétně v období okolo stoleté války mezi Francií a Anglií, navíc za přítomnosti jedné z nejhorších epidemií všech dob – černého moru. Nachystejte se tedy na poměrně temnou dobu, v níž není nouze o prolitou krev, ale i řadu mrtvých díky nemoci.

Jedná se o velice napínavý román, v němž je sice řada pochmurných a smutných okolností, ale i věci jako jsou čest, spravedlnost či dokonce láska. Nebyla to jednoduchá doba. A konkrétně pro ústředního hrdinu této knihy tím spíš ne, i když je pouze fiktivní.

Připravte se na poměrně rychle probíhající zápletku plnou akce, soubojů s meči, ale i politických intrik a záškodnictví. Rozhodně to není nějaký suchý a nudný pohled do historie. Najdete tu všechno, co byste od podobného příběhu očekávali.

Na tomto dílu se podílel muž i žena, což je podle mě na něm částečně znát. Máme tu tvrdé a nelítostné pasáže, občas ale i zlehčené určitou elegancí či dokonce částečnou romantikou. Ale nebojte se, není to vyloženě červená knihovna. Pořád tu hrají hlavní roli atributy typické pro středověk. A ty jsou povětšinou plné krve, lží a touhy po moci.

Kniha má opravdu fascinující atmosféru. Díky ní se přenesete napříč časem a prostorem, budete prozkoumávat špinavé uličky měst, dívat se na časté umírání, ale i sledovat šlechetné rytíře v akci. Raději ovšem pouze zpovzdálí, aby jste se sami do něčeho nenamočili.

Dočkáte se řady soubojů, meče o sebe budou narážet a sekat do lidských těl. Není to vyloženě krvavá řežba, ale zároveň ani žádná pohádky bez kapky krve. Zejména hlavní souboj mezi klaďasem a záporákem odehrávající se na poměrně velkém prostoru vás do sebe vtáhne a donutí napětím ani nedýchat.

Mám rád podobné historické tituly. Tento je navíc velice přesvědčivý. A to díky zkušenostem autora s podobnou literaturou a zároveň i specializaci jeho sestry, která pracuje jako kurátorka muzea v oddělení rukopisů. Ostatně právě jeden vzácný rukopis tu hraje velice důležitou roli.

Tvůrci se společně vypravili na většinu míst, které v knize najdete. Nejen ony, ale i mnohé popisy tehdejší doby vycházejí z historických reálií, samotná zápletka je ovšem fiktivní. Samozřejmě je tu nějaké přizpůsobení románové podobě, přesto na mě působil celý text velice realisticky.

Dozvíte se základní informace o černém moru, strašlivé nemoci, na níž umírali miliony. Potkáte se s francouzským králem, ale i některými duchovními. Nechybějí nečekané zvraty (ten nejzásadnější mě fakt dostal), ale jak už jsem se zmínil, okrajově vám tu zjihne i srdce.

Země bezpráví je skvěle napsaný historický příběh, při kterém se rozhodně nebudete nudit. Líbili se mi jeho postavy, jejich konání, ale i kulisy, v nichž se všechno odehrává. Je vidět, že si s celým nápadem autoři vyhráli a chtěli ke svým čtenářům přenést co nejkomplexnější pohled na fiktivní historii. Napsán už byl i další díl, tak se ho snad rovněž dočkáme.


Země bezpráví Země bezpráví Boyd Morrison

Canterbury, 1351. Exkomunikovaný rytíř Gerard Fox je bojem zocelený válečník, kterému byl neprávem odebrán rodný dům. Nyní putuje po Evropě a hledá obživu. Vybaven pouze svým mečem a lukem likviduje tyranské a nečestné muže v zemi... více


Komentáře (0)

Přidat komentář