Pohádkové dobrodružství dívky, kterou spolklo moře

recenze

Dívka, kterou spolklo moře (2023) 4 z 5 / Red-haired
Dívka, kterou spolklo moře

Tato kniha je nevšední. Podle mě nemusí sednout úplně všem, ale je příjemným zpestřením mezi notoricky známými YA fantasy knihami.

Zemi, kde žije hlavní hrdinka Mina, sužují katastrofické bouře, které ničí úrodu, domovy i lidské životy. Obyvatelé věří, že bouře způsobuje Rozhněvaný mořský bůh, a aby ho ukonejšili, obětují každý rok jednu dívku jako jeho nevěstu. Letos se tou dívkou má stát Šim Čong, láska Minina bratra. Mina se však rozhodne jejich lásce pomoci a sama skočí do moře. Ve světě duchů však zjišťuje, že je všechno trochu jinak a hledá způsob, jak zachránit svůj lid.

Na začátku jsem se hodně ztrácela v postavách. Pro mě asijská kultura není moc blízká a tak i jména jsou trošku problém. Jakmile jsem se zorientovala, mohla jsem si příběh konečně užívat.

Ačkoli je děj nabitý akcí a záhadami, bylo to pro mě takové odpočinkové a hodně pohádkové čtení před spaním. Autorka píše poetickým, ale nijak složitým jazykem a najdete zde spoustu krásných myšlenek.
Romantická linka je na tom dost podobně. Není to ta dechberoucí romantika, od které byste se nemohli odtrhnout, ale je to takové krásné pohlazení po duši. To stejné platí pro rodinné vztahy, které se v knize řeší. Je to naivní? Rozhodně ano. Je příjemné, že aspoň ve fiktivním světě může láska, přátelství a rodina fungovat přesně tak, jak by měla? Opět rozhodně ano.

Pokud hledáte pohádkovou, odpočinkovou a svou atmosférou nevšední počtenou, pak budete s touto knihou určitě spokojení. Já tento počin hodnotím 4*/5* a sice si nemyslím, že si knihu někdy znova přečtu, ale moc ráda se budu vracet ke svým oblíbeným citátům.


Dívka, kterou spolklo moře Dívka, kterou spolklo moře Axie Oh

Magické putování v kulisách asijské mytologie. Zemi, kde Mina žije, už po generace sužují smrtící bouře. Lidé zde věří, že jsou způsobeny hněvem Mořského boha, kterého se každý rok pokoušejí usmířit dívčí obětí. Když se jednou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář