Ódinovo dítě

recenze

Ódinovo dítě (2016) 3 z 5 / JK96
Ódinovo dítě

Ódinovo dítě je první knihou ze série havraní kruhy. Tato fantasy kniha by mohla oslovit čtenáře s oblibou zaměřené na severskou mytologii, do které je příběh zasazen. Přestože je kniha z větší části řazena do žánru fantasy / sci-fi, rozhodně bych se ji nebála zahrnout i do kategorie young adult, neboť příběh pojednává o mladé dospívající dívce, která se od narození odlišuje od ostatních, a to především jedním fyzickým nedostatkem... ocasem, což ji působí nemalé komplikace. Celý příběh se točí kolem hlavní hrdinky Hirky, jejího původu a o tři roky staršího přítele z dětství, Rimeho. Kniha by mohla nadchnout zejména dívky, jelikož děj, převážně z poloviny, pojednává právě o vyvíjejícím se romantickém vztahu mezi zavrhovanou Hirkou a jejím protikladem... společensky uznávaným a mocným Rimem.

Začátek knihy mne pohltil jako rozbouřená voda. Minimálně do první poloviny jsem ji musela číst jedním dechem. Pak hlavní hrdinka udělala něco, co pro někoho může být sice velmi zajímavé, leč pro mne osobně velmi nezáživné, a tak se mi druhá polovina knihy četla už ne s takovým zápalem, jako ze začátku. Nicméně konec opět nabral na obrátkách, tudíž bylo opět těžké se od knihy, byť jen na malý okamžik, odtrhnout.

Příběh je zasazen do fiktivního světa, takže je, především ze začátku, celkem obtížné se v něm zorientovat. Nakonec malá rada na závěr: nesnažte se všechno pochopit hned na začátku, vše se vám postupně v příběhu poodhalí. Podle mého mínění tak autorka učinila úmyslně a neodhalila tak veškeré pojmy hned na první stránce, neboť postupným odkrýváním cizích a těžko vyslovitelných slov se nám zároveň odkrývají i pikantní tajemství příběhu, která dělají knihu ještě zajímavější a napínavější.


Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

První díl fantasy trilogie Havraní kruhy. Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svý... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
26.04.2021

Děkuju za výbornou recenzi - já jsem se o knize dozvěděla od čtvrťačky, která četbu příliš nemiluje, ale tohle poslouchala jako audio knihu a byla nadšená. Tak si ji chci také přečíst a díky Vám aspoň trochu tuším, co mě čeká. Ještě jednou díky a přeju spoustu dalších zajímavých knížek!