Objevte kouzelnou sílu bylinek

recenze

Bylinková terapie (2020) / telileov
Bylinková terapie

O bylinky jsem se začala zajímat už před nějakou dobou. Pomalu jsem si hledala cestu k bylinkovým čajům a míchání vlastních bylinných směsí... Informace jsem většinou hledala po internetu.

Dneska už místo prohlížeče otvírám Bylinkovou terapii. Monika Golasovská je bylinová královna a její knížka to jen dokazuje.

Kniha je rozdělena na 4 hlavní části podle ročního období. Monika nás provází celým procesem - jak, kdy a kde bylinky sbírat, jak je zpracovat i užívat. Zatím jsem vždy kupovala, ale určitě se chystám projít si tím celým úplně sama a učinit tak další krok k přírodě.

Pro mě nejdůležitější část knížky jsou léčivé účinky, které jsou u každé bylinky rozepsané. Skvělý je taky rejstřík zdravotních problémů a bylin, které nám s nimi mohou pomoct.

Líbí se mi také receptury na vše, co se z určité bylinky dá dělat - tinktiry, čaje, koupele, masti, oleje... Dosud jsem se do ničeho kromě čajů nepouštěla, ale návody jsou přehledně a srozumitelně napsané. Čtenář tak nemusí nic vyhledávat jinde, v knížce je fakt všechno potřebné.

Jako bonus nás autorka zasvěcuje do starých zvyků, rituálů a slovanské mytologie.

Musím vytknout trochu chaosu. Bylo by super, kdyby v rejstříku byly doplněny i strany, na kterých danou rostlinku najdu. Nebo třeba kdyby tam byl obsah podle abecedy. Obsah tam je, ale není nijak seřazený, navíc některé byliny jsou tam dvakrát, takže ve chvíli, kdy si chci něco najít o nějaké bylince, hledá se docela složitě. Navíc někdy jsou různé informace na více místech v knize, takže je občas těžké se zorientovat.

Naopak vyzdvihnu grafické zpracování, to je vážně nádherné. Knížka je hojně doplněna kouzelnými ilustracemi Terezie Vavrošové, do kterých jsem se zamilovala.

Bylinková terapie je skvělá pro ty, kteří s bylinnou medicínou teprve začínají. Všechno je opravdu jednoduše vysvětleno, Monika představuje i základní pojmy a fakt je to jako by vás vedla za ručičku. Věřím ale, že ji ocení i zkušenější bylinkářky. Knížka je velmi komplexní, takže určitě má čím obohatit každého.

Komentáře (0)

Přidat komentář