Nultá hodina

recenze

Nultá hodina (2023) 5 z 5 / ELIKALLY
Nultá hodina

Je Jana Pončarová autorkou silných knih o ženách, které si zaslouží naši pozornost ? Pokud Vás nepřesvědčila doteď, přináší v této knize opět sondu nejen do nitra silné osobnosti, ale jako bonus také zcela jiný úhel pohledu na dobu po konci války.
Hedvika Adlerová je poloviční židovka a v době okupace byla rodiči poslána do Londýna, kde s zapojila do ženského odboje jako řidička.
Po návratu do Čech, do prázdninového domu svých rodičů ji však žádná selanka a euforie z konce války nečeká.
Je konfrontována nejen se situací ve vesnici, kde dům stojí, ale také se jí nedaří navázat v manželství s Bedřichem, který s ní do Londýna neodjel.
Těžká doba je i na politické scéně, k moci se pomalu dostávají komunisté a těm co bojovali na špatné straně barikády začíná být život skutečným bojem o přežití.
Na autorce si cením zejména toho, že ve svých knihách pracuje se zjevně důkladně nastudovanými dobovými reáliemi a nechybí ani skuteční lidé jako třeba Jan Masaryk a jeho tehdejší přítelkyně Marcia Devenportová.
Čtenář může lehce nabýt dojmu, že postava je také založena na skutečném příběhu.
Jak to s Hedvikou a jejím osudem nakonec dopadne se dozvíme ve strhujícím příběhu, který končí všelijak jen ne happy endem.


Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

Hedvika se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe. Z trosek se snaží znovu vystavět svůj někdejší život, postupně však zjišťuje, že jednotlivé dílky se poztrácely... více


Komentáře (0)

Přidat komentář