Nikolaj Lantsov alias Zjizvený král

recenze

Zjizvený král (2019) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Zjizvený král

Četli jste něco od L. Bardugo? Plánujete to?

Leigh Bardugo je pro mě jedna z královen YA fantasy. Schválně, tipnete si další tři autorky, které k tomuto titulu řadím?
Děj Zjizveného krále začíná tři roky po zničení Vrásy. Nikolaj je králem a s pomocí generálky Zoji Nazjalenské a Triumvirátu se snaží obnovit Ravku. Dát své zemi lepší budoucnost. Jenže netvor v něm mu v tom zrovna moc nepomáhá. Pozůstatek temnoty od Darklinga (Temnyje, chcete-li) v něm stále klíčí.
Na Nikolaje jsem se moc těšila. Už v trilogii o Alině Starkov jsem si ho docela oblíbila. V té sérii pro mě ale byl vždycky číslo jedna Darkling. Tady se to během několika kapitol rychle změnilo. Miluju Nikolajovi královské sarkastické hlášky, dobré srdce a odvahu. “Král a korzár“ na něj opravdu sedí.
A víte, na koho jsem změnila názor? Na Zoju. Konečně do ní víc vidím a opravdu jsem ráda, že to tak je. Dřív mi byla jen protivná. Její krutost a nedůvěra má ale svůj původ a moc jsem si užila ho objevovat. Její špičkování s králem a Triumvirátem je jednoznačně nejzábavnější část knihy.
Další dějová linka se věnuje Nině Zenik. Nechci vám spoilerovat předchozí knihy, takže vám nepovím, proč jsem si u jedné kapitoly zaplakala. Jinak ale bohužel většina linky s Ninou byla trochu nudnější, než jsem od své oblíbenkyně ze Šesti vran čekala.
Leigh Bardugo má s knihami vzestupnou tendenci. Trilogie Grisha pro mě byla sice nadprůměrná, ale na zadek jsem si z ní nesedla. Následovalo Šest vran a Prohnilé město, kde jsem lapala po dechu, a ze Zjizveného krále jsem už na ten zadek padla. Naštěstí pod ním bylo křeslo a já v něm zůstala dlouho do noci, dokud jsem poslední část knihy nedočetla.
Popis míst už nebyl tolik potřeba, z předchozích knih je známe, přesto byla tu a tam zmínka a já jsem si má oblíbená místa krásně připomněla. Moc nových postav tu nepotkáte, ale vztahy si prohloubíte s těmi již známými.
Co si budeme povídat. Autorka ty konce knih umí. Takže já jsem jedině ráda, že druhý a zároveň závěrečný díl mohu hned otevřít.

Obálka a grafika: Obálka je prostě dokonalost. Děkuju moc za ten hardback. Tyhle knihy si to jednoznačně zaslouží. A je to prostě nádhera. (A to zlatou barvu obvykle nemusím.)

Verdikt: Jednoznačně pecka, kterou jsem si dlouho šetřila. Nebojte se jí. Je to must have pro fandy The Grishaverse.


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Zkroť své démony... nebo jim dej to, co chtějí! Nikolaj Lantsov, král Ravky, vždycky statečně čelil osudu. Nikdo netuší, co všechno vytrpěl během krvavé občanské války, a tak by to taky mělo zůstat. Na oslabených hranicích země se... více


Komentáře (0)

Přidat komentář