Nikolaj Lantsov alias Zjizvený král

recenze

Zjizvený král (2019) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Zjizvený král

Četli jste něco od L. Bardugo? Plánujete to?

Leigh Bardugo je pro mě jedna z královen YA fantasy. Schválně, tipnete si další tři autorky, které k tomuto titulu řadím?
Děj Zjizveného krále začíná tři roky po zničení Vrásy. Nikolaj je králem a s pomocí generálky Zoji Nazjalenské a Triumvirátu se snaží obnovit Ravku. Dát své zemi lepší budoucnost. Jenže netvor v něm mu v tom zrovna moc nepomáhá. Pozůstatek temnoty od Darklinga (Temnyje, chcete-li) v něm stále klíčí.
Na Nikolaje jsem se moc těšila. Už v trilogii o Alině Starkov jsem si ho docela oblíbila. V té sérii pro mě ale byl vždycky číslo jedna Darkling. Tady se to během několika kapitol rychle změnilo. Miluju Nikolajovi královské sarkastické hlášky, dobré srdce a odvahu. “Král a korzár“ na něj opravdu sedí.
A víte, na koho jsem změnila názor? Na Zoju. Konečně do ní víc vidím a opravdu jsem ráda, že to tak je. Dřív mi byla jen protivná. Její krutost a nedůvěra má ale svůj původ a moc jsem si užila ho objevovat. Její špičkování s králem a Triumvirátem je jednoznačně nejzábavnější část knihy.
Další dějová linka se věnuje Nině Zenik. Nechci vám spoilerovat předchozí knihy, takže vám nepovím, proč jsem si u jedné kapitoly zaplakala. Jinak ale bohužel většina linky s Ninou byla trochu nudnější, než jsem od své oblíbenkyně ze Šesti vran čekala.
Leigh Bardugo má s knihami vzestupnou tendenci. Trilogie Grisha pro mě byla sice nadprůměrná, ale na zadek jsem si z ní nesedla. Následovalo Šest vran a Prohnilé město, kde jsem lapala po dechu, a ze Zjizveného krále jsem už na ten zadek padla. Naštěstí pod ním bylo křeslo a já v něm zůstala dlouho do noci, dokud jsem poslední část knihy nedočetla.
Popis míst už nebyl tolik potřeba, z předchozích knih je známe, přesto byla tu a tam zmínka a já jsem si má oblíbená místa krásně připomněla. Moc nových postav tu nepotkáte, ale vztahy si prohloubíte s těmi již známými.
Co si budeme povídat. Autorka ty konce knih umí. Takže já jsem jedině ráda, že druhý a zároveň závěrečný díl mohu hned otevřít.

Obálka a grafika: Obálka je prostě dokonalost. Děkuju moc za ten hardback. Tyhle knihy si to jednoznačně zaslouží. A je to prostě nádhera. (A to zlatou barvu obvykle nemusím.)

Verdikt: Jednoznačně pecka, kterou jsem si dlouho šetřila. Nebojte se jí. Je to must have pro fandy The Grishaverse.

Komentáře (0)

Přidat komentář