Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem

recenze

Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem (2022) 5 z 5 / actavis
Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem

Kniha "Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem" napsaná Doc. MUDr. Janem Roubalem, Ph.D., je vynikajícím průvodcem pro terapeuty, kteří se potýkají s depresí u svých klientů. Autor, který je sám psychoterapeutem, psychiatrem, supervizorem a lektorem psychoterapeutických výcviků, přináší hluboké pochopení a praktické rady pro práci s depresivními stavy.

Kniha začíná rozpoznáním terapeutů jako rizikových pracovníků, kteří jsou často vystaveni emocionálně náročným stavům svých klientů. Roubal popisuje dramatické okamžiky, kdy se terapeut ocitá naproti klientovi, který se cítí beznadějný a má potíže s navázáním vztahu. V těchto chvílích se může terapeut cítit frustrovaný a pokoušen vzdát se. Přesto je nezbytné, aby terapeut zůstal pevný a ztělesnil naději pro svého klienta.

Hlavním poselstvím knihy je, jak terapeuti mohou porozumět a zpracovat své vlastní prožitky v depresivních situacích. Roubal ukazuje, jak terapeuti mohou transformovat své negativní pocity do soucitu jak vůči klientovi, tak vůči sobě samým. Tímto způsobem mohou terapeuti vytvořit prostor pro lidské spolupůsobení bez očekávání a nároků. Autor opírá své tvrzení o výsledky vlastního výzkumu a přináší mnoho příkladů ze své terapeutické praxe, které podporují čtenáře v praktickém uplatnění těchto principů.

Díky autorovým širokým odborným znalostem a zkušenostem v psychoterapii, psychiatrii a supervizi nabízí tato kniha důvěryhodné a obohacující informace. Roubalova práce na katedře psychologie FSS MU v Brně a jeho zapojení do výzkumu psychoterapie zajišťují, že jeho poznatky jsou založeny na aktuálních trendy a metodách terapeutické praxe.

Celkově lze konstatovat, že kniha "Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem" je neocenitelným průvodcem pro terapeuty, kteří se zabývají depresí, a přináší praktické nástroje a vhledy, jak se vyrovnat s emocionální zátěží terapeutické práce a po-moci klientům transformovat depresi do zdravého truchlení.

Děkuji nakladatelství Portál za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.


Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem Jan Roubal

Psychoterapeuty můžeme vidět jako rizikové pracovníky vystavené emocionálně náročným depresivním stavům klienta. Prožívají drama nekonečného okamžiku, kdy proti sobě sedí dva lidé, kteří cítí beznaděj a neschopnost se jeden druhém... více


Komentáře (0)

Přidat komentář