Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem

Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504510/bmid_neprekazet-nadeji-terapeutuv-pruvod-Rg7-504510.png 5 12 2

Psychoterapeuty můžeme vidět jako rizikové pracovníky vystavené emocionálně náročným depresivním stavům klienta. Prožívají drama nekonečného okamžiku, kdy proti sobě sedí dva lidé, kteří cítí beznaděj a neschopnost se jeden druhému přiblížit. V tu chvíli mohou mít pokušení to vzdát, rezignovat, prohrát, vzdát se naděje, a přece musejí zůstat a tím naději ztělesnit. Zpracováním vlastního prožitku terapeuti proměňují dynamiku depresivní situace a umožňují klientovi zažít lidské spolubytí bez nároku a očekávání. Deprese se pak může transformovat ve zdravé truchlení. Kniha terapeutům nabízí průvodce, jak se při psychoterapeutickém sezení ukotvit tím, že porozumí svému prožitku s depresivním klientem a transformují své často negativní pocity do soucitu vůči klientovi i vůči sobě. Autor odkazuje na vlastní výzkumnou práci a uvádí četné příklady ze své terapeutické praxe.... celý text

Přidat komentář

Maanna
25.03.2024 5 z 5

Velmi praktická kniha pro všechny, kteří se s lidmi s depresí potkávají. Je strašně osvěžující zjistit, že ani pro kované odborníky to není nic snadného a že i oni mohou dělat chyby, ale přesto být užiteční. Je to jedna z nejužitečnějšíc knih, které jsem ke své praxi přečetla, a určitě do ní budu často znovu nahlížet i proto, abych ani sama neztrácela naději.

Shindo
23.03.2023 5 z 5

Úprimná spoveď psychoterapeuta pracujúceho s depresívnymi klientmi a zároveň veľmi oslobodzujúca kniha, ktorá mi v mnohom pomohla.

Psychoterapia je náročná. Napriek bohužiaľ ešte stále sa vyskytujúcej predstave "pokecu pri čajíčku" ide o prácu, ktorá je často vyčerpávajúca, frustrujúca, ale aj napĺňajúca. Dostávame sa do kontaktu s emóciami, s prežívaním, psychoterapeut je pre človeka často prvý, komu sa môže zdôveriť bez toho, aby ho odsúdil alebo bagatelizoval. A ustáť nával roky potláčaných emócií je niekedy kurva ťažké.

Pri depresívnych klientoch autor často píše o "depresení spolu". O tom, ako nás dokáže prežívanie klienta vtiahnuť a súčasne musíme bojovať proti tendencii automaticky utešovať alebo poskytovať rady.
Zaujala predstava depresie ako "úsporného režimu", v ktorom sa človek o seba môže postarať.

Veľmi silné pre mňa bolo osobné svedectvo autora. Považujem ho za kapacitu v rámci Gestalt terapie (a možno psychoterapie všeobecne) a pritom sa nebojí otvorene písať o svojej frustrácii, vyhorení (viď príbeh v horách) a o tom, čo mu to dalo.

Pre mňa osobne je v terapii výzvou naučiť sa "robiť nič". Pracujem na tom, vstávam, padám. Kniha pre mňa bola veľkou podporou.


Autorovy další knížky

Jan Roubal
česká, 1971
2010  84%Současná psychoterapie
2022  98%Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem

Kniha Nepřekážet naději: Terapeutův průvodce depresivním polem je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst25x
Chci si koupit18x