Morana opět na chvíli v akci, okřídlená černovláska a syna podsvětí (beztak se sixpackem)

recenze

Syn podsvětí (2023) 4 z 5 / princeznazknih
Syn podsvětí

dcera zimy patří k těm nejlepším československým knihám, co jsem kdy četla. když jsem se tudíž dozvěděla, že vlaďce šebové bude vycházet kniha druhá a že s dcerou bude nějak souviset, neváhala jsem: tohle musím číst.

v Humbook blogerech se mně opravdu poštěstilo a tak jsem dostala syna podsvětí na recenzi, za což posílám veliké díky!! #spoluprace

anotaci jsem skoro nečetla a jen jsem doufala, že se v knize objeví aj morana. a ona jo, jen tam má mnohem menší roli a příběh se věnuje dost jiným věcem. věnuje se všem možným slovanským mytickým bytostem jako jsou rusalky, lešijové, alkonosti, běsi teoreticky vypráví o pravu, prakticky o lidském světě a navu. a to mně tak ohromně těší. mám moc ráda slovanskou mytologii a takové knihy si vždycky ráda přečtu.

v synovi se mnohem více apeluje na romantickou linku, než tomu bylo u dcery. tady se proplétají dva romantické vztahy, z nichž jeden je za mě vystavěný relativně rychle. prostě tak, aby tam byl, aby byli hrdinové spolu, aby rozbili pravidlo toho, že jsou oba z jiných světů a že to nemůže fungovat. neříkám, že by se mně spolu nelíbili. ale tím, že je kniha psána v er-formě, skáče z postavy na postavu a má necelých tři sta stran, nedostává se jejich vztahu moc prostoru pro vývoj, takže mně přijde, že se tam objevuje jakoby lusknutím prstů.

líbí se mně ale retrospektivní pohledy postav, které doplňují celkový příběh. na začátku víme, že matthewovi zmizí obchod. dá se dohromady se sirénou, finnem a taťánou, aby našli běsomara, aby ho odvedli do podsvětí a dostali za něj odměnu. nic víc. a je dost jasné, že každý má nějaké své tajemství, a spíše temné. ty se postupně odkrývají a to u čtenáře vyvolává napětí a zvědavost.


Syn podsvětí Syn podsvětí Vladimíra Šebová

Když Matthewův obchůdek zmizí, ukáže se, že se propadl kamsi do podzemí. Aby ho jeho majitel našel, musí se vydat na nebezpečnou cestu do samotného podsvětí. Tam totiž končí všechny věci, které lidé ztratili. Do říše mrtvých s Mat... více


Komentáře (0)

Přidat komentář