Království obávaných by Nikola

recenze

Království obávaných (2023) 3 z 5 / obedova.pauza
Království obávaných

"Rise...Just as they always feared you would."

Vittoria je na živu! Po šokujícím zjištění, že její dvojče je celou dobu v pořádku a skrývá se v Pekle nezbývá Emilii než se ptát, proč ji sestra nekontaktovala dříve? Proč místo osobní konfrontace zvolila raději začarované lebky, které místo informací podněcovaly spíš další otázky? A jakou roli sehráli obě sestry v celé té záležitosti s ďáblem a "KLETBOU", která jej sužuje?

Po té, co je zavražděn vysoce postavený člen rodu Avaro jsou Ira i jeho manželka povoláni na dvůr chamtivého prince. Všechny důkazy totiž ukazují právě na Vittorii, ta se tak stává "nepřítelem" Sedmi kruhů a Emilia musí najít způsob, jak očistit sestřino jméno. Ta jí to ovšem nikterak neulehčuje a naopak víří vody, jak to jen jde.

Závěrečný díl knižní série o Hříšných je tu! Cesta, která započala vcelku nevinně na rozpálených ulicích Palerma dospěla ke svému konci. Zapomeňte, co jste si mysleli, že víte o pekelných princích, krásných čarodějnicích a proradných bohyních. Ďábel si vybral nevěstu a teď musí prokázat celému Peklu i jeden druhému, že jsou pro sebe ochotni obětovat vše.

(SPOILER ZONE ->)

A je to tady, konec...přiznejte se, kdo z vás si skutečně myslel, že by Emilia mohla být pouhou čarodějkou? Já nějakou "zradu" cítila už v druhé knize, kde Invido velice okatě upozorňoval na to, že ve skutečnosti je osm místo sedmi dvorů a "Matrona kleteb" zase zcena nepokrytě nazývala Emilii dcerou, ač to by se ještě dalo omluvit tím, že je to postarší paní, která všechny bere jako své ratolesti.
Máme-li ovčem začít od začátku, tak zjištění, že Vittoria je na živu a vcelku se jí daří naší hlavní hrdinku sice potěší, ale také zároveň pěkně "nakrkne". A ani se nedivím...ona tady truchlí a její sestra si přitom cestuje mezi dvory, spřádá plány a intrikuje.
Než však stihne Emilia navštívit sestru na Pohyblivých ostrovech, je ohlášena vražda v Avarově kruhu. Naši skoro manželé se tak přesouvají na tamní dvůr, kde zjišťují, že byla zabita generálka armády. Avaro je zvteky bez sebe a vyžaduje viníka najít a exemplárně potrestat. Bohužel pro Vittorii všechny stopy ukazují na ni a Ira je tak pod tlakem nucen vypsat na dvojče své choti "odměnu".
Samotná Vittoria situaci nikterak nepomáhá. Emilii několikrát "unáší" za účelem sesterského "poklábosení"...V reálu se ale snaží přimět sestru, aby se zbavila své kletby. Toho však lze docílit jen tak, že si nebohá Emilia nechá vytrhnout srdce z hrudi, což není zrovna lákavé. Obě sestry se tak z počátku spíš dohadují a vzájemně si vyčítají neschopnost vžít se do role té druhé.
Ale zase si pojďme přiznat, že zjištění, že naše dovojčata nejsou žádné něžné květinky s trochou magie, ale prastaré "krvežížnivé" pomstychtivé bohyně, které čarodejnice ze strachu uvěznily bylo vcelku zajímavé. Mně se osobně velice líbila ta část, kdy Emiliia zjistí, že celou dobu žila v iluzy a vlastně nikdy neopustila Peklo...jen byla přesunuta do jiné jeho části, zaopatřena "lidským" srdcem a obrána o své schopnosti a vzpomínky.
Trochu mě však zaráží "naivita" samotného ďábla, kretý se zamiloval do bohyně a pak, když zjistil, že ho vlastně tak trochu tahala za nos., tak se do ní "zamiloval" znovu. A ti, kdo tvrdí, že nemůže milovat kvůli své kletbě mi laskavě vysvětlí, jaký je rozdíl mezi láskou a tím "ne milováním", co Ira předvádí? Mně to totiž jako láska příjde, ale možná se pletu.
Moc hezká byla ovšem část, kde Irovi bratři využijí situace a "otestují" si loajalitu naší hlavní hrdinky. Malinko více prostoru dostane v tu chvíli Invido, a ač jde patrně jen o snahu nalákat čtenáře na jeho samostatnou knihu, která bude vycházet letos na podzim, mne si získal.
A zajimal by mne také příběh Orgolia a jeho "ztracené" manželky, která jak jsme zjistili použila sama na sebe kouzlo zapomnění a nyní "spokojeně" žije ve fiktivním Palermu mezi ostatními čarodějnicemi. Této dvojci by mohla patřit další samostatná kniha ze světa Hříšných, kterou autorka ohlašovala u sebe na Instagramu...budu jim tedy držet palce.
Co mě ovšem trochu nudilo byla poslední třetina knihy. Po naprosto "nečekaném" odhalení, že dýka, která může Iru zabít je zárověň to jedicé, co může zlomit jeho kletbu a následná "výprava" za jejím získáním byla docela zbytečná.

Závěrem bych k celé sérii chtěla říct, že se mi líbila. I když se pořád jedná o YA knihy, příběh je hezký, propracovaný a nechybí v něm zvraty, napětí a trocha té romantiky. Dobře, některé lechtivé scény bych asi úplně nenazvala "PRO MLADISTVÉ", ale to už je spíš na jednotlivých nakladatelstvích...a pokud si myslí, že s nálepkou Yang Adult se bude série prodávat lépe.

Samozřejmě, že místy je děj až moc předvídatelný nebo "přitažený" za vlasy, ale poměrně dobře to zase kompenzuje množstvím různých zvratů a "překvapivých" odhalení.

A pokud jste si oblíbili Iru s Emilií tak jako já, tak jim ten jejich "pohádkový" konec určitě přejete...ať už je přeslazený nebo ne.


Království obávaných Království obávaných Kerri Maniscalco

Emilia je otřesená šokujícím zjištěním, že je její dvojče Vittoria naživu. Ale než se postaví démonům z minulosti, Emilia se touží zmocnit svého krále, svůdného prince Iry. Emilia neprahne jen po jeho těle, chce jeho srdce a duši.... více


Komentáře (0)

Přidat komentář