Knižní světy, vraždy a polibky múzy

recenze

Polibek múzy (2023) 3 z 5 / Suzanne
Polibek múzy

Malou je antimúza, potomek lidské ženy a záporné fiktivní postavy. Jejím úkolem je lidem polibkem odebírat nápady na knihy, které nikdy nemají spatřit světlo světa. Jenže teď je muž, kterého měla políbit, nalezen zavražděný. Jedná se o náhodu, nebo to s ní má něco společného?

Malou netuší, kdo byl její otec, z jaké knihy pochází a co v příběhu jako antagonista spáchal. Občas jí dokonce napadá, zda se u ní neprojevují špatné geny po otci. Oběti přibývají a objevují se u nich záhadné indicie odkazující na Litersum. Malou ví, že Scotland Yard nemá šanci vraždy rozlousknout, takže jí nezbývá nic jiného, než se je pokusit vyřešit sama. Jenže protivný, i když přitažlivý, detektiv Lansbury ze Scotland Yardu podezřívá z vražd ji!

Malou má prořízlou pusu, miluje svého kocoura Sheldona a kávu. Taky zbožňovala knihy a studuje literární vědu, ale od doby, kdy začala působit jako antimúza, ji nic z toho netěší. Lansbury je na první pohled chladný, vážný a svědomitý policista. Malou připadá mrzoutský a namyšlený, ale pod tvrdou slupkou se skrývá sympaťák se srdcem na pravém místě. Antimúza Emma miluje detektivky se Sherlockem Holmesem, je neustále v pohybu, trpí neukojitelnou zvídavostí a ráda si hraje na amatérského detektiva ve skutečném i literárním světě. Máma Malou vrchní superintendantka Abby Wintersová na první pohled působí děsivě, ale ve skutečnosti je laskavá, vtipná a Malou je v každé situaci oporou.

V Polibku múzy nechybí knižní světy, vraždy, akce a dokonce ani nějaké to úmrtí. Svět Litersa obestírá tajemství, protože Malou a Emmě jako antimúzám nikdo nic neřekne, takže si spoustu věcí jen domýšlí nebo na ně musí přijít samy. Nechybí ani humor nebo příjemně pomalá romance, která se vyvíjí z počáteční nesnášenlivosti přes spojenectví a přátelství k něžnějším citům.

Litersum je komplex všech knižních světů a univerz, v němž mohou lidé cestovat mezi knižními světy nebo naopak literární postavy opouštět knihy, přecházet do jiných příběhů i reálného světa a navazovat nová přátelství i romantické vztahy. Nápad je originální a lákavý, ale zpracování bohužel pokulhává. Lisa Rosenbeckerová nedokázala komplikovaný svět knižních univerz a jeho fungování pořádně promyslet a popsat. Ve snaze vytvořit zdání propracovanosti příběh akorát překombinovala a zamotala. Autorka navíc nezmínila žádný název knihy nebo jméno literární postavy, což je strašná škoda, protože to působí ještě víc nedotaženě a nevěrohodně. Navíc je z knihy cítit, že je autorka Němka - Malou se totiž neustále vymezuje vůči Angličanům a jejich posedlosti čajem, což by rodilá Londýňanka, jak je v knize popisována, nedělala.

Takže za mě je Litersum - Polibek múzy příjemná oddechovka se sympatickými postavami a skvělým nápadem, ale bohužel polovičatým zpracováním. Pokud ale milujete urban fantasy s kriminální zápletkou a trochou romantiky a dokážete oželet propracovaný svět a systém magie, tak se do něj s klidem pusťte. Výhodou je, že Polibek múzy funguje jako samostatný román, protože další dva díly mají vlastní hrdinky a příběhy. Například v druhém díle s názvem Musenfluch se setkáme s antimúzou Riley, která se v Polibku múzy jen mihla jako servírka v bistru.

Komentáře (0)

Přidat komentář