Když se život obrátí Podělaným navrch

recenze

Podělaným navrch (2018) / Suzanne
Podělaným navrch

Molly se do svých sedmnácti let už dvacet šestkrát zamilovala, ale přitom nedostala jedinou pusu, natož aby s někým chodila. Teď by to ráda konečně změnila, jenže má jeden malý (vlastně velký) problém: je tlustá. A kdo by se zamiloval do baculky?

To ale není její jediná starost. Kromě své schopnosti se platonicky zamilovávat do kluků, s nimiž pomalu ani nemluvila, totiž také řeší své úzkosti, uzavřenost, neschopnost navazovat nové vztahy a přátelství a v neposlední řadě svůj vztah se sestrou. Cassie je její dvojvaječné dvojče, a právě si poprvé v životě našla přítelkyni. Molly jí to přeje, ale zároveň se cítí odstavená na druhou kolej…

A pak se objeví příležitost se po dvacáté sedmé zamilovat. Jenže bude to pohledný Hipsterský Will, kterého se jí snaží dohodit sestra se svou přítelkyní, nebo Reid, její kolega z brigády, který má slabost pro Pána prstenů a Hru o trůny, což dává najevo fanouškovskýma tričkama, a nosí ty nejpříšernější bílé tenisky? A dokáže se Molly poprvé v životě zamilovat doopravdy a správně?

Molly není úplně snadné pochopit. Její problém nespočívá ani tak v její postavě, jako spíš v hlavě, protože trpí úzkostmi, nejistotou, a ještě ke všemu o všem moc přemýšlí. Na druhou stranu, pokud čtenáři (nebo spíš čtenářky) také řeší určité problémy či své nedostatky, tak se v její postavě dokážou najít. Reid je sympaťák, žádný krasavec, ale ani žádný podivín, prostě milý a trochu nesmělý kluk.

Podělaným navrch přináší příjemnou a civilní romantiku, které se nevyhýbá i závažnějším otázkám. Becky Albertalli je nepřidává do příběhu jen proto, aby měl kromě romantiky taky rádoby hloubky. Všechno do sebe ve výsledku zapadá a příběh lehce a svižně plyne. Objevuje se zde náznak klišé v podobě milostného trojúhelníku, ale Becky Albertalli ho vyřešila bez zbytečného a složitého vybírání a vzdychání na dvěma klukama. O tom totiž Podělaným navrch opravdu není.

Becky Albertalli píše neuvěřitelně čtivě a chytlavě, takže není problém knihu přečíst na jeden zátah. Navíc její styl člověka pohladí po duši. Aspoň mě dokážou její knihy neuvěřitelně zvednout náladu. V tomhle ohledu sice lépe zafungovalo Probuzení Simona Spiera, které považuju za svou antidepresivní knihu, ale i Podělaným navrch mě potěšilo.

V Podělaným navrch se objevuje celá řada témat – Mollyina tloušťka, úzkosti, lesbické vztahy, heterosexuální vztahy, problémy se sourozenci i s dospíváním obecně. Každý si tak může v knize najít to svoje, ale na druhou stranu je toho na pouhých 280 stran trochu moc, takže žádné z témat nedostane pořádný prostor a všechny spíš jen kloužou po povrchu.

Podělaným navrch volně navazuje na knihu Probuzení Simona Spiera, protože Molly je sestřenicí Abby, Simonovy kamarádky. Obě knihy je možné číst i v obráceném pořadí, i když si tak vyspoilerujete zápletku ohledně vedlejších postav z Probuzení Simona Spiera. Nebo se do Podělaným navrch můžete pustit i pokud jste Probuzení Simona Spiera nečetli, ale to vám říkám, že jste o hodně přišli:)

Čtenáři, kteří už četli Probuzení Simona Spiera, jsou trochu rozmlsaní (mě nevyjímaje), takže je Podělaným navrch asi úplně neuspokojí. Prostě je v knize příliš mnoho témat a méně onoho kouzla a roztomilosti, kterým nám učarovalo Probuzení Simona Spiera. I tak se ale jedná o příjemnou a čtivou jednohubku, který není jen o romantice, takže ji mohu s klidem doporučit. A já jsem nadšená, že se Becky Albertalli rozhodla svým způsobem vrátit ke knize Probuzení Simona Spiera a napsala volné pokračování, v němž bude hrát hlavní roli Simonova nejlepší kamarádka Lea. Teď mi jen řekněte, že takhle kniha vyjde v češtině. Od Becky Albertalli si chci totiž přečíst úplně všechno!


Podělaným navrch Podělaným navrch Becky Albertalli

Molly ví všechno o bolestech neopětované lásky. A je jedno, jak moc jí její dvojče vyzývá, aby se vzchopila a šla do toho. Molly totiž není štíhlá modelka a holky, které nejsou štíhlé, ba právě naopak, musí být opatrné. Jenže pak ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář