Když kříž zabíjí

recenze

Bratrstvo růžového kříže (2021) 3 z 5 / Jack333
Bratrstvo růžového kříže

Pražský dvůr je v pozdvižení, císař Rudolf II. očekává vzpouru, kterou plánuje Bratrstvo růžového kříže. Burcují místní prostřednictvím letáků vyvěšených na dveřích kostelů, a pak dojde k vraždě papežského vyslance. Co bude dál?

Bylo už několikrát řečeno, že dvakrát – natož sedmkrát – vstoupit do téže řeky není ideální, ale to pro milovníka historie Bauera neplatí. Již posedmé soudnímu písaři z Květnice připravil nemilý „pracovní“ zážitek, který tentokrát ovlivňuje i samotnou katolickou víru. Jezuité jsou zděšeni pamfletem o příchodu dne osvícení…kdo si přeje změnu ve společnosti? Je možné, že i na císařském dvoře je někdo, kdo se chystá učinit něco nekalého? Kdo je další na řadě?

Bratrstvo růžového kříže je pro mě oddychovou knihou, která zdárně popisuje a vypráví příběh zasazený do 16. století, který nijak neurazí a spíš potěší. Hlavní postavy jsou vcelku průhledné, milé a snad i toho vraha jsem si zamiloval a poznal vcelku rychle. Detektivní zápletka je snadná, naštěstí nás autor nemučí velkým množstvím vedlejších postav, které by nám děj narušovaly.

V knize se občas vyskytnou i vtipnější momenty, které děj osvěží. Mně ale chybí větší dávka napětí, která by nás více přitáhla a držela nás až k vyvrcholení celého příběhu. To se tu bohužel nekoná, i když se rozuzlení samozřejmě dočkáme.

Může ještě dnes někde Bratrstvo růžového kříže řádit?

*
Podivné zvuky zdola však neustaly, a tak mu nezbylo než vstát, podívat se po nějaké vhodné zbrani a se zapálenou svíčkou se vydat po schodech do dílny.
„Kam se chystáš?“ ozvala se manželka Polyxena, kterou svými pohyby na posteli probudil.
„Někdo je v dílně. Jdu se tam podívat,“ zamumlal a jen v noční košili opustil lože.
S hořící svící v levé a s kordem v pravé ruce se na chvíli zastavil a znovu se zaposlouchal, zda něco neuslyší z dílny v přízemí. Kupodivu bylo tentokrát ticho. Přesto se konšel nevzdal svého úmyslu podívat se, jaký vetřelec se mu dostal do dílny. Byla v něm sice malá dušička,…
*


Bratrstvo růžového kříže Bratrstvo růžového kříže Jan Bauer

Prahu na sklonku 16. století vyděsí letáky záhadného Bratrstva růžového kříže, které se přes noc objevují na vratech kostelů. Jejich autoři slibují příchod dne osvícení a rozdrcení ďábla nevědomosti. Jezuita Augustin Brecht z nich... více


Komentáře (0)

Přidat komentář