Kdo chce zabít císaře

recenze

Kdo chce zabít císaře (2022) 3 z 5 / Damonka12
Kdo chce zabít císaře

Do ruky se mi dostalo už druhé historické krimi, tentokrát ze série od Jana Bauera. Z knihy jsem nadšená, protože je v ní skvěle vykresleno prostředí rudolfínské Prahy a každodenní život konce 16. století.

V této knize se hlavní hrdina písař zemského soudu Lukáš Trobl z Květnice vydává pátrat po tom, kdo chce zabít císaře. Jednou v rámci vyšetřování krádeže se vydává do krčmy U Bláznivé kobyly a tam zaslechne nějaké spiklence řešit, že chtějí zabít císaře. Na vlastní pěst se poté vydává po zrádcích pátrat. Setkává se s různými lidmi, kteří mu v pátrání pomáhají – se slavnými astrology a astronomy Johannem Keplerem a Tychem Brahem či s milenkou samotného císaře Kateřinou Stradovou. Zvládne hlavní hrdina zastavit vraždu císaře včas nebo přijde příliš pozdě.

V knize bylo celkem dost popisů různých míst v Praze – hlavně krčem a hostinců. To se mi do určité míry líbilo, ale ke konci už mi toho přišlo moc. Časté byly také popisy vztahů různých osob a jejich vztahů k císaři, což mi celkem dost pomáhalo se v ději orientovat.

Kniha se četla velmi dobře a rychle. Děj díky výše zmíněným popisům ubíhal trochu pomaleji a byl dost předvídatelný, ale vždy se tam našlo něco, co mě zarazilo, co jsem nečekala a co mě nutilo číst dál, protože jsem chtěla vědět víc.

Postava hlavního hrdiny Lukáše byla, alespoň podle mých znalostí, typickým mužem tehdejší doby. Mě byl ale hrozně nesympatický – muž, který se dopouští nevěry a zároveň vyžaduje manželčinu věrnost by mi nikdy ani sympatický být nemohl. Ale uznávám, že v tehdejší době to tak bylo a realistické zachycení tehdejší doby vážně oceňuji.

Samotný císaře Rudolfa II. je v knize zachycen celkem v negativním světle, což si myslím, že je škoda, ale do knihy se to tak trochu hodilo. Zapojení reálných historických postav ve fiktivních příbězích mám vždy ráda.

Předtím než se do knihy pustíte, je ale třeba vědět, že v knize je poměrně dost vulgarismů, což mě osobně nevadí, ale vím, že někomu by mohlo. Dokonce i mě to v určitých situacích trochu překvapilo.

Pokud máte žánr historického krimi rádi, tak myslím, že určitě nebudete zklamaní. Délka knihy je ideální, formát tak akorát do ruky a použitý fond se dobře čte. Jednou bych si ráda přečetla i předchozí díly série.


Kdo chce zabít císaře Kdo chce zabít císaře Jan Bauer

Písař zemského soudu Lukáš Trobl z Květnice náhodou vyslechne v zapadlé krčmě U Bláznivé kobyly rozhovor dvou neznámých mužů, v němž zazní slova o tom, že „je třeba zabít císaře“. Lukáš si není jist, zda se mu to v opilosti nezdál... více


Komentáře (0)

Přidat komentář