Jak vypadají Pochybná kouzla pro cynické čarodějky?

recenze

Pochybná kouzla pro cynické čarodějky (2023) 3 z 5 / Suzanne
Pochybná kouzla pro cynické čarodějky

Eleanor je posledním člověkem v Salemu, který by věřil v magii a kouzla. Pracuje v krámku s čarodějnickým haraburdím a náladu má černou jako svůj život a vyhlídky do budoucna. Jenže jednoho dne obdrží záhadný balíček s knihou o tarotech a do krámku vejde cizí holka, která ji pozve na čarodějnickou akci. Dokáže Eleanor překonat svoji minulost, otevřít se lásce a navíc ještě uvěřit v moderní čarodějnice?

Eleanor byla oblíbenou holkou, která nosí správné oblečení, má přátele a chodí na párty. Teď ale nechodí do školy, nehodlá jít na vysokou, vyhýbá se vrstevníkům a trpí panickými atakami. Jediným světlým momentem je, když si může zahulit trávu. Co se před rokem stalo, že zůstala osamělá, cynická a se zlomeným srdcem?

Kate Scelsa píše lehce, svižně a chytlavě. V ději nechybí tajemství, tíživé pocity holky, která má pocit, že stojí sama proti všem a nemá žádnou budoucnost, trocha čarování, humoru a romantiky. Autorka velmi živě a plasticky vykreslila město Salem nechvalně proslulé čarodějnickými procesy v 17. století a nyní přetvořené v čarodějnický lunapark, který nemá se skutečnou magií nic společného. Plusem je také to, že autorka v knize ukazuje, jak vypadá nezdravý, závislý vztah i jak vypadá ten správný, kdy spolu hrdinky komunikují, nesoudí se a podporují se.

Podle vtipného názvu a půvabné obálky jsem čekala roztomilou, podzimní romantiku okořeněnou trochou kousavého humoru a čarodějnictvím, což jsem bohužel nedostala. Příběh drnká na vážnější notu, takže velkou část knihy sledujeme, co se stalo před rokem, že to Eleanor tak změnilo. Nicméně celá záležitost je typicky románová a dost tendenční – v romancích se něco podobného vyskytuje poměrně často. Přítomnosti autorka nevěnovala dostatečný prostor a pozornost, takže o Pixie, Ofiře a dalších postavách se toho moc nedozvíme. Největším problémem je ale to, že dostatek prostoru nemá ani vztah mezi Pixie a Eleanor. Vlastně mi město Salem přišlo životnější a lépe vykreslené než Pixie a další postavy.

Kate Scelsa čarodějnictví ukázala v podobě, v jaké se dneska většinou praktikuje – bylinky, výklady tarotových karet, práce s energiemi a rituály, v což můžete věřit, nebo ne. Bohužel ani toho čarování v knize moc nenajdeme. Pochybná kouzla pro cynické čarodějky se tak nedají ani zařadit mezi fantasy, ale zase si je mohou přečíst i čtenářky, které tento žánr nevyhledávají.

Pro mě mají Pochybná kouzla pro cynické čarodějky lepší název než obsah. Kate Scelsa totiž napsala další contemporary romanci zpracovávající téma „co se stalo oblíbené holce, že je z ní opovrhovaný outsider“, akorát okořeněnou lesbickým vztahem a trochou čarování. Ale pokud vás tento popis zaujal, tak po knize s klidem sáhněte, protože, i když jsem nedostala příběh, v jaký jsem doufala, tak jsem Pochybná kouzla pro cynické čarodějky přečetla na jeden zátah.

Komentáře (0)

Přidat komentář