Hnusné postavičky ze školy

recenze

Kaštánek (2019) 5 z 5 / katy238
Kaštánek

S příchodem podzimu se mi vybavuje nejenom dětská nechuť k návratu do školy, ale i nechuť ke slovům učitelky výtvarné výchovy, která se rok co rok opakovala. Posbírat před baráky kaštany (a nejlépe je ještě před sběrem rozeznat od psích bobků) a donést je do školy k realizaci kompletace divných postaviček. Nikdy nepřipomínaly, co měly, jejich stavba byla nuda a rozpadly se většinou už při cestě z lavice na zoufalou výstavku dokazující nedostatek invence všech zúčastněných.

Hrůza sama o sobě.

A ono ejhle, objeví se kniha s jednou takovou příšerností na obálce. To musí být děs. Jenže nebyl.

Kniha Vás přenese do Dánska, k vyšetřování vraždy. Divné vraždy se spoustou náhod. Vyšetřování vede mladá ambiciózní žena s nevyřešeným soukromím, která touží jen po povýšení a z pracovní povinnosti se musí dát dohromady s chlapíkem z Interpolu, průserářem, čerstvě degradovaným.

Tato nesourodá dvojice musí však spojit hlavy dohromady, aby přišla na kloub narůstajícímu počtu zavražděných žen. Jako upomínkový předmět nechává vrah u každé z nich panáčka z kaštanů. A dohledané stopy neomylně vedou k nedávno vyřešené vraždě dcery ministryně sociálních věcí. K uzavřenému případu, jehož narušený pachatel sedí bezpečně za mřížemi.

Ono jich je však více a více a oběma vyšetřovatelům začíná být více než jasné, že nejenom že budou muset o něco více spolupracovat, ale že nic není takové, jaké se zdá. A kaštanových panáčků stále nepříjemně přibývá i s jejich ubezdušenými předobrazy bez končetin.

Kniha měla docela dost velký marketing. Sice ne zase tak velký, jako standardní brak, ale sem tam nějaká reklama byla a to většinu zkušených čtenářů donutí zbystřit. Nemusí to značit dobré čtení, ovšem ohlasy čtenářů byly příjemně pozitivní a pochybovačů málo, tak dle zásady, že nejlepší názor si člověk udělá sám, jsem si knihu obstarala a pustila se do čtení. A bylo to super.

Děj odsýpal, vyšetřovatelé byli příjemně nesympatičtí, než jste je poznali blíže a trochu lépe pochopili a přitom Vám je autor necpal do zadku za každou cenu dojemnou minulostí. Jednotlivé vraždy byly až hnusně promyšlené, vedlejší dějové linie vše doplňovaly a celkově vše výborně sedlo. Rozuzlení se vydalo velmi zajímavou cestou a táhlo mě zjistit, co je na další straně, s čím dalším zase ti dva přijdou.

Interakce mezi hrdiny taky fungovala a přitom nikdo nikomu necpal standardní slaďáček jako bonus. Šlo hlavně a výhradně o šetření vražd a zamíchání případu zavražděného dítěte bylo tím impulsem, který tomu dodal další šťávu.

Kaštánek se mi líbil a to hodně. Po dlouhé době to byl thriller, který mi uvízl v paměti, hodlám si jej užít opětovně a při dalším čtení se zaměřit na jiné detaily. Autor se vydal zajímavou cestou a propojil dějové linie s lehkostí, zároveň však čtenáře nenechá vydechnout do poslední stránky, kdy nemáte tušení, jaké hnusné tajemství se ještě odkud vyvalí a co všechno je ještě jinak, než se zdá.

Tento Kaštánek mě rozhodně neznechutil a naopak jej doporučuji každému, kdo má rád thrillery stavěné „trochu jinak“ bez všeobecně poplatného patosu a chce u knihy trochu přemýšlet.

Což se u stavění těch malých zrůd na základní škole nedoporučovalo…


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Podmanivý thriller od autora dánského seriálového hitu Zločin. Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář