Dvanáct žen a jeden příběh

recenze

Bábovky (2016) 3 z 5 / Lea47
Bábovky

Po vydání své třetí knihy začíná být Radka Třeštíková některými považována za nového českého Viewegha. Velkou částí čtenářů jsou Bábovky přijímány kladně a kniha se dobře prodává. Čte se poměrně lehce a svižně, ale nepatří mezi knihy, které si zařadíte mezi klasiku a budete číst opakovaně celý život a stále z nich čerpat nové a nové myšlenky.

Díky nápadité obálce knihu v prodejně jen tak nepřehlédnete. V letošním roce ji vydalo nakladatelství Motto v edici Román a řádí se k jeho bestsellerům. Čtenáře určitě zamrzí překlepy, které se v knize objevují, i když v minimálním počtu. Stejně tak uspořádání textu či písmo není ničím zajímavé.

Radka Třeštíková v knize představuje 12 příběhů žen, které vzájemně spojuje do jednoho velkého propletence. V množství postav se čtenář lehce přestane orientovat a jejich vzájemné vztahy jsou občas vystavěny na uměle nastrčeném a nestabilním lešení. Nicméně myšlenka nazírání na děj z více pohledů, ač už mnohokrát v různé obměně použitá, je zajímavá a atraktivní.

Autorka nám umožní nakouknout do hlavy manželce i milence jednoho muže, zároveň i matce dané milenky a manželce manželčina náhodného milence. Takto bychom mohli pokračovat, ale předchozí věta sama o sobě dostatečně nastiňuje propojenost postav. Hlavní postavy příběhů jsou velmi rozličné (nechybí příběh důchodkyně ani o teenagerky) a text je autentický k dané postavě („To je dost voser.“). Třeštíková čtenáře seznámí s dvanácti rozdílnými ženami a všechny je dokáže velmi dobře charakterizovat.


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář