Dokáže se Josie vypořádat s Vražednou temnotou?

recenze

Vražedná temnota (2023) 4 z 5 / Suzanne
Vražedná temnota

Detektiv Josie Quinnová je přivolána k podivnému případu – v lese je u táborového ohně nalezen mrtvý manželský pár, který se drží za ruce. V jejich tábořišti chybí spousta důležitých věcí jako voda a jídlo, navíc je očividné, že tam s nimi byl ještě někdo další. Je ale třetí osoba další oběť, nebo vrah?

Stopy Josie zavádějí do nedaleké komunity s názvem Svatyně, která sice na první pohled působí neškodně, protože sem přichází lidé toužící po návratu k přírodnímu stylu života, klidu a léčbě svých traumat a závislostí, a s jejich případem přímo nesouvisí, ale Josie se nemůže zbavit pocitu, že tady něco nehraje. Další vražda na sebe nenechá dlouho čekat a zdá se, že má souvislost s vraždou mladého páru u táboráku i s komunitou Svatyně.

Aby toho nebylo málo, tak se Josie musí vypořádat i s problémy v soukromém životě. Žena, která ji ukradla biologické rodině a týrala, totiž umírá ve vězení na rakovinu. Josie má poslední možnost vidět ji živou a pokusit se všechno uzavřít, ale neví, jestli o to stojí. Vrací se jí totiž noční můry, v nichž ožívají děsivé zážitky z dětství. Navíc se s tím odmítá svěřit svému příteli, poručíku Noahu Fraleymu, se kterým se nedávno sestěhovala a stále ještě si na to nezvykla. Dokáže se Josie vypořádat s vlastní temnotou, nebo se jí nechá pohltit?

Tentokrát Lisa Reganová přinesla opravdu spletivý případ, v něm se prolítá několik dějových linií obnášejících vraždu, únos, podivnou komunitu, jejíž členové očividně něco skrývají, záhadnou těhotnou ženu, která vyklopýtá z lesů takřka přímo Josie před auto, další vraždu a podivný náhrdelník z černého ořechu.

Lisa Reganová píše extrémně čtivě a chytlavě a všechny díly ze série s Josie Quinnovou parádně odsýpají. Ani sedmý díl s názvem Vražedná temnota není výjimkou. Téma podivných komunit, které nemusejí, ale mohou být sekta, mám v knihách ráda, takže za mě dodává Vražedné temnotě na ještě větší atraktivitě. Taky vztah Josie a Noaha se i přes menší nedorozumění a zádrhele hezky vyvíjí.

Příběh je opravdu zamotaný, ale všechny dějové linky se nakonec propletou a hezky vysvětlí. Tedy až na tu poslední, která mi přišla trochu uspěchaná a odbytá a potřebovala bych podrobnější vysvětlení motivací toho, kdo za tím vším stál. Taky mě občas štvalo Josiino popírání, snaha ignorovat důležité věci v životě a tajit je před Noahem, protože „když o tom nebudu mluvit, tak to možná přestane existovat“, i když musím uznat, že je to velmi lidská a častá reakce.

Celkově je Vražedná temnota dalším skvělým dílem z detektivní série s Josie Quinnovou, která patří mezi mé oblíbené. Pořád za mě vede třetí díl s názvem Matčin hrob a čtvrtý díl Nečekané přiznání, ale i v sedmém dílu Vražedná temnota autorka dosahuje svého standartu, takže ho s klidným svědomím můžu (stejně jako celou sérii) vřele doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář